Pasaulio lietuviai nepritaria, kad būtų panaikinta Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisija

Pasaulio lietuviai nepritaria, kad būtų panaikinta Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisija

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) nepritaria Užsienio reikalų ministerijos teikiamam Vyriausybės nutarimui, kuriuo naikinama Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisija.

Pasak Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkės Dalios Henkės, šios komisijos naikinimas kardinaliai sumažins vykdomosios valdžios bendravimą su diaspora, o siūlomos alternatyvos neužtikrins efektyvaus bendradarbiavimo.

Bendruomenės nuomone, komisijos naikinimas grindžiamas netiksliais ir klaidinamais argumentais. Numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo pažymoje nurodoma, kad susitikimai bus organizuojami pagal poreikį vietoj dabar vykstančių reguliariai. Neaišku, kas spręs, kada atsiranda toks poreikis, kas tuose susitikimuose dalyvaus.

D.Henkės teigimu, šiuo metu veikianti Lietuvos Respublikos Seimo-Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija neturi reikšmės organizuojant vykdomosios valdžios santykius su Lietuvių diaspora. Šios komisijos nutarimai, išvados, pasiūlymai yra tik rekomendacinio pobūdžio ir, kaip rodo praktika, vykdomosios valdžios institucijos į juos reaguoja ribotai. Tuo tarpu Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisijos sprendimai vykdomosios valdžios institucijų buvo vykdomi.

Pateikiamoje teisinio reguliavimo poveikio vertinimo pažymoje ignoruojamas valdžių atskyrimo klausimas, kai bendradarbiavimas su Seimu nepagrįstai laikomas adekvačia pamaina bendradarbiavimui su vykdomąja valdžia.

Klaidingai argumentuojama, kad panaikinus Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisiją sumažės biurokratija. Iš tiesų turėtų atsitikti atvirkščiai. Panaikinus konkrečiai sureguliuotą struktūrą, leidusią vykdyti diasporos ir vykdomosios valdžios dialogą, komunikacija taps mažiau konstruktyvi, dubliuosis. Turinio paklausimai, iniciatyvos bus pakartotinai teikiami skirtingiems vykdomosios valdžios subjektams. Tokios pakartotinės komunikacijos buvo išvengiama esant įtvirtintai reguliariai veikiančiai struktūrai.

„Komisijos naikinimas susijęs su visais Lietuvos Respublikos piliečiais bei lietuvių kilmės žmonėmis, tačiau dėl jo konsultuojamasi beveik nebuvo. Visgi manome, kad būtina diskutuoti ir rasti kompromisą, kaip geriausia organizuoti užsienio lietuvių ir vykdomosios valdžios bendradarbiavimą, ir tik tada naikinti veikiančią komisiją“, - sakė D. Henke.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder