Pensijų apskaičiavimo tvarka nesikeis

Pensijų apskaičiavimo tvarka nesikeis

Vyriausybė atsisako siūlymo apskaičiuojant naujas pensijas neįtraukti sovietmečiu gautų pajamų.

Tai ketvirtadienį po specialiai sušaukto Vyriausybės pasitarimo patvirtino Premjeras Andrius Kubilius.

"Noriu priminti, kad 20 metų Lietuvoje pensijos yra skaičiuojamos taip, kaip jos skaičiuojamos, ir niekas neturi gąsdintis, kad kas nors artimiausiu metu įvyks blogo ir pensininkai dėl to nukentės. Tai tikrai tokių planų mes neturime ir gal ir ne visiškai teisingai buvo pasklidusios žinios, kad kažkas bus daroma, formulės kitaip bus taikomos, ir dėl to nukentės kurie nors pensininkai. Tikrai šitomis sąlygomis pensininkai gali tikėtis tik vieno: kad sumažintos pensijos bus atkurtos, ir aš tuo esu įsitikinęs. Principas - kad kaip ir buvo skaičiuojama 20 metų, kad ir toliau tai galiotų, mes to ir laikysimės. Niekas neturi gąsdintis", - kalbėjo Ministras Pirmininkas.

"Šiandien pasiektas principinis sutarimas, kad nuo Naujųjų metų senatvės ir netekto darbingumo pensijos grįžta į lygį, buvusį iki krizės. O dėl kitų projektų, tai dėl įsigaliojimo dar anksčiau, 2007 metais priimto projekto, pasitarime šiandien apsispręsta ir rytoj posėdyje bus siūloma atidėti to įstatymo įsigaliojimą geresniems laikams, kai "Sodros" biudžetas bus subalansuotas ir bus galimybė taikyti kitokias taisykles", - sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Ministro teigimu, idėjos apskaičiuojant naujas pensijas neįtraukti sovietmečiu gautų pajamų atsisakyta įvertinus finansines ir kitas aplinkybes.

Siūlymas keisti pensijų apskaičiavimo tvarką pasigirdo praėjusią savaitę. Jį sukritikavo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pareiškusi, kad vetuotų tokį įstatymą.

Šiuo metu pensijos būsimiems pensininkams apskaičiuojamos pagal stažą ir geriausią penkerių metų darbo užmokestį, gautą 1984-1994 metais, bei po 1994 m. turėtas visas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo sumokėtos "Sodros" įmokos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder