Politologas: koalicijos likimas priklauso nuo to, kiek truks socialdemokratų kantrybė

Politologas: koalicijos likimas priklauso nuo to, kiek truks socialdemokratų kantrybė

Politologai ir politikos apžvalgininkai sako, kad valdančiojoje koalicijoje galima laukti permainų. Manoma, kad ji turi galimybių išsilaikyti, tačiau mažai abejojama, jog Darbo partija ateityje išliks vieninga, praneša LRT televizijos laida „Savaitė“.

Darbo partijos lyderiui nepavyko įrodyti, kad jo byla politinė. Ir dabar jau teismas turės progą įrodyti, kad tai politinės korupcijos byla. Tačiau visa ta Įtampa dėl neliečiamybės panaikinimo į antrą planą nustūmė labai svarbų klausimą visai valstybei – biudžeto priėmimą. Gaila, bet ir biudžetas buvo tapęs Darbo partijos gynybos plano dalimi, o paskui juos pasuko ir Rolando Pakso, ir Valdemaro Tomaševskio partijos. Socialdemokratams šįkart pagelbėjo opozicija ir, pirmiausia, konservatoriai, savo balsais parėmę biudžeto priėmimo datą.

Nors viešai Darbo partijos lyderis neigė, kad mėginimas nukelti balsavimą už biudžetą vėlesniam laikui su teisinės neliečiamybės atėmimu nėra susijęs, tačiau skubiai sušauktas koalicijos posėdis, panašu, tokias kalbas paneigia. Posėdyje vykusios diskusijos buvo tokios audringos, kad jos net girdėjosi už uždarų durų. Viktoras Uspaskichas įnirtingai įtikinėjo socialdemokratus balsuoti už jam palankų sprendimą. Jį Itin palaikė ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys Petras Gražulis, kuris buvo toks emocingas, kad kumščiu net daužė stalą.

Antradienį premjeras Algirdas Butkevičius į Seimą atvyko turbūt tvirtai tikėdamas, kad svarstant 2013-ųjų valstybės biudžetą ir sprendžiant dėl jo priėmimo jokių problemų nebus. Tačiau greitai jam teko skaudžiai nusivilti. Socialdemokratų partneriai Ministrui Pirmininkui už nugaros surengė sąmokslą ir nei Darbo partija, nei „Tvarka ir teisingumas“, nei lenkų rinkimų akcija savo balsais neparėmė siūlymo paskirti biudžeto projekto priėmimą gruodžio 20 dieną. Premjeras būtų patyręs visišką fiasko, jei ne opozicija. Toks partnerių elgesys akivaizdžiaI pribloškė Algirdą Butkevičių.

„Šiek tiek buvo pasiduota emocijoms. Aš manau, kad jau patyrę politikai supranta, kad toks dokumentas turi būti priimtas iki sausio. Ar tai susiję su Uspaskicho ir kitų Darbo partijos atstovų neliečiamybės atėmimu? Gal ir taip, kas gali tą paneigti“, – kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

Tačiau Viktoro Uspaskicho teigimu, Darbo partija nepalaikė biudžeto visai dėl kitos priežasties. Jiems esą neįtiko Valstybės investicijų programos lėšų paskirstymas.

„Mes nesiejame jokių kitų dalykų su biudžetu. Jis neturi būti konservatoriškas. Gerbiamieji, konservatoriai sukuria biudžetą ir Darbo partija nenori palaikyti. Jeigu socialdemokratai norėjo palaikyti, tai tegul ir laiko“, – aiškino Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Dar tos pačios dienos vakarą buvo skubiai sušauktas koalicijos partnerių pasitarimas. Po jo premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams sakė, kad kai kurie partneriai nebuvo supažindinti su biudžeto formavimo principais, todėl ir kilo neaiškumų. Socialdemokratų lyderis pabrėžė, kad koalicija tvirta ir ruošiasi dirbti toliau.

Tačiau jau trečiadienį Seime šaukiamas dar vienas koalicijos pasitarimas. Jame A. Butkevičius ilgai neužsibuvo, o jam išvykus už uždarų durų užvirė tokios diskusijos, kad jas puikiai girdėjo susirinkę žurnalistai. Viktoras Uspaskichas emocingai įtikinėjo socialdemokratus nebalsuoti ketvirtadienį už jo ir kitų partijos narių teisinės neliečiamybės panaikinimą. Jį audringai palaikė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys Petras Gražulis, šaukdamas, kad socialdemokratai turi laikytis kaip kumštis. O, kad žodžiai būtų veiksmingesni, P. Gražulis juos užtvirtindavo smūgiais kumščiu į stalą.

„Aš neįtikinėjau, aš pristačiau faktus, todėl, kad iš koalicijos partnerių pasigirdo, kad čia nėra visiškai jokių politinių dalykų. Aš pristačiau, kad tai yra politiniai“, – sakė V. Uspaskichas.

„Vienas žodis – šantažas. Socialdemokratams šantažas, kad gali virsti biudžetas, o kartu virsti ir koalicija. Po to girdėjome, kaip E. Gentvilas pasakojo apie tai, kad [darbiečiai] netgi siūlėsi iš viso išeiti iš koalicijos ir sudaryti kitą, jeigu tik juos paremtų, tarkime, tik liberalai ir mes. Na, bando griebtis bet kurio šiaudo“, – dėstė Seimo narys Kęstutis Masiulis.

Bet šį kartą šiaudas neatlaikė. Ketvirtadienį valstybės biudžetas buvo patvirtintas. Jį, kaip ir žadėję, palaikė ir koalicijos partneriai.

Apžvalgininkai ir politologai sako, kad panašaus veiksmų scenarijaus ir reikėjo tikėtis. Esą Darbo partijos pirmininko elgesį paveikė ne sveikas protas, o emocijos ir įniršis, kad koalicijos partneriai neva jį išdavė. Todėl Seimo posėdis, kuriame buvo balsuojama dėl valstybės biudžeto priėmimo, ir virto visišku farsu.

„Kad didesnioji valdančiosios koalicijos dalis balsuotų prieš biudžetą, kurį ankščiau buvo vieningai ir formaliai parėmusi, tai tokios egzotikos seniai beteko regėti“, – sakė „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

„Darbo partija yra žmonių grupė, kuri atėjo vedina savų tikslų ir interesų. Švelniai galiu sau leisti pasakyti, kad ji neatėjo tarnauti piliečiams ir valstybei. Jie tiesiog...Na, Darbo partija jau senai viešoje erdvėje yra pripažinta verslo projektu“, – konstatavo politologas Vytautas Dumbliauskas.

Politologai neatmeta galimybės, kad Seimo Darbo partijos frakcijoje įvyks skilimas. Nes bendražygiai Darbo partijos lyderio paiso tiek, kiek jis yra naudingas.

„Jei jie pamatys, kad Uspaskichas jiems nenaudingas, tai jie, galbūt, pradės mąstyti savo galva ir mąstys, kas jiems naudinga. Tai jiems, aišku, naudinga glaustis prie socialdemokratų, jeigu nori jie būti valdžioje“, – svarstė V. Dumbliauskas.

Realiausias scenarijus – dalis darbo partijos ministrų perbėga pas socialdemokratus. Taip jie išlaikytų Vyriausybę ir užsitikrintų reikiamą balsų daugumą Seime. Tačiau neabejojama, kad ši koalicija išliks. Esą kol kas socialdemokratų suburtai valdančiajai daugumai alternatyvų nėra.

„Aš manau, kad ji krebždėdama, girgždėdama laikysis, kažkiek dirbs ir toliau, nors viskas, pirmiausia, priklausys ne nuo Darbo partijos veiksmų, o nuo paprasto dalyko – kiek truks socialdemokratų kantrybė“, – kalbėjo V. Bruveris.

2005 metais tuometinio finansų ministro Algirdo Butkevičiaus kantrybė po ginčų su Darbo partija dėl mokesčių neatlaikė ir jis atsistatydino. Tačiau dabar jis premjeras ir nuo jo kantrybės priklauso visos Vyriausybės likimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder