Premjeras paskundė Vidmantą Žiemelį ir Loretą Graužinienę

Premjeras paskundė Vidmantą Žiemelį ir Loretą Graužinienę

Premjeras Andrius Kubilius dėl iniciatyvų atšaukti sumažintas pensijas apskundė Krikščionių partijos vadovą Vidmantą Žiemelį ir "darbietę" Loretą Graužinienę Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

"Vyriausybė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo 15 straipsnio papildymo įstatymo projektui nepritarė, motyvuodama tuo, kad Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto deficitas taip padidėtų 564 mln. litų ir kad šio projekto pasiūlymas netaikyti Laikinojo įstatymo nuostatų kai kuriems valstybinių pensijų gavėjams pareikalautų iš valstybės biudžeto 44 mln. litų, tokiu būdu viešųjų finansų deficitą padidinat daugiau nei 6 mln. litų", - rašoma kreipimesi.

Atkreipiamas dėmesys, kad Konstitucija nurodo, jog svarstydamas biudžeto projektą Seimas gali didinti išlaidas tik nurodydamas šių išlaidų finansavimo šaltinius, tačiau iniciatorių pateiktame įstatymo projekto aiškinamajame rašte nenurodyti įstatymo įgyvendinimo šaltiniai. Tuo esą pažeistas ne tik šis Konstitucijos straipsnis, bet ir Seimo statuto reikalavimai.

Premjeras prašo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos įvertinti Seimo narių V. Žiemelio, L. Graužinienės ir kitų šių įstatymų projektų iniciatorių veiksmus, nes kyla pagrįstų abejonių, ar jie, pateikdami šiuos projektus ir nenurodydami įstatymų įgyvendinimui reikalingų lėšų bei šių lėšų šaltinių, nepažeidė Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir Seimo statuto nuostatų.

A. Kubilius taip pat prašo atsakyti į klausimą, ar teisėta, kai Seime svarstomi įstatymų projektai, jei kyla pagrįstų abejonių, kad jie neatitinka Konstitucijos ir Seimo statuto.

ELTA primena, kad ketvirtadienį vieno balso persvara opozicijai pavyko pasiekti, jog po svarstymo būtų pritarta tai numatančiam Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo papildymo projektui. Už šį dokumentą balsavo 64 Seimo nariai, prieš - 33, susilaikė 30.

Įstatymo projektu siekiama, kad Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatos, kuriomis sumažintos valstybinių ir valstybinių socialinio draudimo pensijų išmokos, galiotų iki 2010 m. gruodžio 31 d. Šiuo metu yra nustatyta, kad laikinasis įstatymas galioja iki 2011 m. gruodžio 31 d.

Projekto iniciatorių teigimu, pataisos siūlomos atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriame konstatuojama, kad pensijos gali būti mažinamos tiktai vieniems biudžetiniams metams, o tvirtinant kitų metų valstybės biudžetą reikia iš naujo įvertinti realią valstybėje susiklosčiusią ekonominę, finansinę padėtį ir spręsti, ar ji vis dar yra itin sunki.

Įstatymo pataisas pristatęs V. Žiemelis sakė, kad atkūrus sumažintas išmokas išaugtų gyventojų perkamoji galia ir kartu padidėtų nacionalinis biudžetas.

Vyriausybės pateiktoje išvadoje pažymima, kad Seimui teikiamos įstatymo pataisos 2011 metų prognozuojamą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2,8 mlrd. litų deficitą didintų 564 mln. litų, valstybės biudžeto - 44 mln. litų; be to, teisės akto projektu numatomas skirtingas įstatymo galiojimo laikas atskiroms socialinių išmokų gavėjų kategorijoms pažeistų lygiateisiškumo principą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder