Premjero namas renovuotas už 5 400 000 litų

Premjero namas renovuotas už 5 400 000 litų

Septynerius metus trukusi ministro pirmininko rezidencijos renovacija baigta. Tapti šalies vadovės Dalios Grybauskaitės ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus kaimynais Turniškių pušyne netrukus bus pasiūlyta ir premjerui Algirdui Butkevičiui, kuris įrengto pastato dar nematė.

Vyriausybės vicekancleris Remigijus Motūzas, antradienį tapęs gidu žurnalistų grupei, akcentavo, kad tai yra ministro pirmininko rezidencija, kuri buvo įrenginėjama ne taikantis prie konkretaus asmens, bet prie pareigybei keliamų diplomatinių reikalavimų.

Į šią rezidenciją Lietuvos Respublikos Vyriausybės vadovas, kaip aukštos pagarbos ženklą, galės pasikviesti pietų aukšto rango užsienio svečius, diplomatus arba kolegas politikus, koalicijos partnerius, greta gyvenančius valstybės vadovus. Apie 16 žmonių tilps prie pietų stalo erdviame valgomajame, besiribojančiame su atskira funkcionalia virtuve.

Vedžiodamas po rezidenciją R. Motūzas vis kartoja frazę "pagal protokolą", aiškindamas interjero sprendinių paskirtį, kurie galbūt net nebūtų kritę į akis. Pavyzdžiui, pagal protokolą, virtuvėje yra dvejos durys, pro vienas svečiams pietus patiekiantis personalas įeina, pro kitas - išeina.

Taip pat, pagal protokolą, pirmajame namo aukšte yra įrengtas atskiras vadinamasis sofų kambarys, į kurį po pietų svečiai kviečiami pasivaišinti kava arba arbata. Po šio etapo jie paprastai atsisveikina ir pro drabužinę palieka rezidenciją.

Greta sofų kambario - premjero darbo kabinetas, jau beveik įrengtas. Jame bus lentyna knygoms, kai kurioms dovanoms bei nuotraukoms ir darbo stalas, kuris dar atkeliaus poryt.

Antrajame namo aukšte - asmeninė erdvė: šeimininkų miegamasis, ponios kambarys. Iš viso name yra penki kambariai, neskaičiuojant valgomojo, iš jų trys miegamieji, kuriuose galės apsistoti šeimos nariai arba svečiai. Namo rūsyje yra pirtis.

Vaikštinėjant po pastatą į akis krinta kuklumas, jokių ištaigingų paauksuotų detalių ar rėkiančių spalvų. Visi kietieji baldai - lietuviški, minkštieji - itališki. Pastelinių spalvų sienos, funkcionaliais baldais apstatyti kambariai liudija siekį pabrėžti šiaurietišką tapatybę.

Laisvės improvizuoti pertvarkant interjerą, kaip teigia R. Motūzas, konkretus premjeras "praktiškai nebeturės", tačiau galės papuošti patalpas mėgstamais paveikslais, nuotraukomis, mielais daiktais.

Numatyta, kad premjero rezidencijoje pagelbės vienas darbuotojas, kuris dirbs 0,5 etato, - atliks valymo paslaugas, o kai vyks priėmimai, padės buityje.

Pati rezidencijos renovacija kainavo 5,4 mln. litų, papildomai už minkštuosius baldus sumokėta 157 tūkst. litų, o už kietuosius - 70 tūkst. litų. Per mėnesį rezidencijos išlaikymas kainuoja apie 20 tūkst. litų.

Algirdui Butkevičiui rezidencija bus pristatyta rugpjūčio 14 dieną.

Nors vicekancleris neslėpė, kad A. Butkevičiui ilgą laiką nepatiko mintis apie kraustymąsi į rezidenciją Turniškėse, bet esą reikia laikytis taisyklių. "Turės gyventi, yra tam tikros taisyklės. (...) Yra Vyriausybės kanceliarija, tarnybos - Vadovybės apsaugos departamentas, ir jeigu ministras pirmininkas eina tas pareigas, tai jis turi laikytis ir tam tikrų reikalavimų", - sakė R. Motūzas.

Rezidencija kuriama 1939 metų statybos name. Prieš rekonstrukciją pastatas buvo avarinės būklės, jame buvo įrengti butai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder