Prezidentė dėl Artūro Meliano apsispręs po kandidato "korupcinio" patikrinimo

Prezidentė dėl Artūro Meliano apsispręs po kandidato "korupcinio" patikrinimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį susitikusi su Premjero Andriaus Kubiliaus teikiamu kandidatu į vidaus reikalų ministrus Artūru Melianu, aptarė vidaus reikalų sistemos problemas ir svarbiausius darbus.

Sprendimą dėl A. Meliano skyrimo vidaus reikalų ministru Prezidentė priims po to, kai bus baigtas kandidato patikrinimas pagal Korupcijos prevencijos įstatymą.

"Mes aptarėme su Prezidente aktualijas. Laukiame sprendimo", - žurnalistams po susitikimo su Prezidente sakė A. Melianas.

"Aš tikiuosi, kad su naujo ministro paskyrimu turėtų aprimti aistros. Dirbsime kūrybiškai", - teigė A. Melianas, paklaustas, ar jam po konservatorių ir liberalcentristų nesutarimų nebus sunku dirbti Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje.

"Mes kalbėjome apie aktualijas, ypač Vidaus reikalų ministerijos srityje. Svarbiausias dalykas buvo užtikrinti tęstinumą darbų" , - taip praėjusios savaitės susitikimą su A. Kubiliumi apibūdino A. Melianas.

Būsimos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) reformos, kol dar nėra pasirašytas dekretas dėl jo skyrimo, A. Melianas komentuoti nenorėjo. Nuo naujojo FNTT vadovo Kęstučio Jucevičiaus ir jo atžvilgiu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pradėto tyrimo vertinimo politikas taip pat susilaikė.

A. Melianas teigė, kad jam labai svarbus tiek Premjero, tiek Prezidentės pasitikėjimas. Jo teigiu, Liberalcentristų partijoje tikrai buvo daug vertų vidaus reikalų ministro posto kandidatų.

"Bet pasirinkimas yra toks. Suprantu, kad man teks dirbti Lietuvos labui", - konstatavo jis.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma sako, kad Premjero Andriaus Kubiliaus pasirinkimas teikti liberalcentristo Artūro Meliano kandidatūrą į vidaus reikalų ministro postą frakcijos narius nuliūdino.

"Frakcijoje ta žinia buvo išklausyta liūdnai", - antradienį žurnalistams sakė J. Razma.

Konservatoriai norėjo teikti savo kandidatą į laisvą ministro postą. "Mes šiuo atveju apgailestaujame dėl paties principo, kad buvo pasirinktas ne mūsų frakcijos siūlymas, o koalicijos partnerių siūlymas, o dėl siūlomų pavardžių mes nediskutavome", - sakė J. Razma.

Politikas nesiėmė vertinti A. Meliano kandidatūros. "Nebuvo pas mus tokios tradicijos svarstyti ir aptarinėti kitų partijų kandidatus į ministrus", - teigė J. Razma.

Konservatoriai anksčiau yra sakę, kad užimti vidaus reikalų ministro postą galėtų Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis Algis Čaplikas sako, kad Premjero pasirinktas kandidatas į vidaus reikalų ministrus - Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Artūras Melianas - yra aukštos kvalifikacijos, patyręs politikas.

"A. Melianas yra patyręs politikas, daug metų esantis politikoje, tai yra ir sprendimo, ir kompromiso žmogus, dirbęs Seime kelias kadencijas, žmogus, dirbęs valstybės valdyme, tas irgi yra svarbu, žinantis biurokratinio darbo specifiką. Tai leidžia manyti, kad jo kvalifikacija yra labai aukšta", - antradienį žurnalistams sakė A. Čaplikas.

Pasak jo, liberalcentristai pateikė Premjerui kelis kandidatus į ministro postą, iš kurių Premjeras pasirinko A. Melianą.

"Premjero teisė buvo pasirinkti, jis norėjo kelių kandidatų, jis pasirinko A. Melianą", - teigė A. Čaplikas, nenorėjęs vertinti, kodėl A. Melianas patiko A. Kubiliui.

Pasak jo, į vidaus reikalų ministro postą liberalcentristai taip pat buvo pasiūlę Raimundo Šukio, Regimanto Čiupailos, Vytauto Bogušio ir Mindaugo Ladigos kandidatūras.

Premjeras A. Kubilius sako, kad kontroversiškas R. Palaičio palikimas - iššūkis būsimam ministrui, FNTT veiksmingumo atkūrimas bus nelengvas, išryškėjo rimtos sisteminės teisėsaugos problemos, kurių sprendimui reikės visų institucijų ir politinių jėgų dialogo.

"Tenka apgailestauti, kad ministro Raimundo Palaičio palikimas yra toks kontroversiškas. Naujajam ministrui ir visai Vyriausybei teks dėti daug pastangų, kad FNTT veikla galėtų grįžti į tą lygį, kurį ji buvo pasiekusi - savo efektyvumu, rezultatais ir žmonių pasitikėjimu", - sakė Premjeras.

Pasak jo, ši krizė išryškino ne tik dideles personalijų problemas - kiek bėdos gali pridaryti vieno ministro klaida, bet kartu atsiskleidė, kiek ir kokio masto sisteminių problemų dar yra visos teisėsaugos sistemos Lietuvoje valdyme ir koordinavime.

Pagal Prezidentės pasirašytą dekretą atsistatydinimo pareiškimą įteikęs Raimundas Palaitis vidaus reikalų ministro pareigų nebeina nuo kovo 26-osios.

Postą jam kainavo dviejų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų - Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado - atleidimas iš pareigų.

Laikinai, kol bus paskirtas naujas vidaus reikalų ministras, šias pareigas pavesta eiti sveikatos apsaugos ministrui Raimondui Šukiui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder