Prezidentė dėl ūkio ministro apsispręs po teisėsaugos institucijų atsakymo

Prezidentė dėl ūkio ministro apsispręs po teisėsaugos institucijų atsakymo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl kandidato į ūkio ministrus Rimanto Žyliaus tinkamumo eiti šias pareigas apsispręs tik sulaukusi teisėsaugos institucijų patikrinimo išvadų.

Tai po šalies vadovės ir kandidato į ūkio ministrus susitikimo pranešė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Anot jo, Prezidentė susipažino su kandidatu, nes iki šiol jie nebuvo pažįstami, išklausė jo poziciją, išdėstė savo nuomonę, aptarė ir Lietuvos ūkio aktualijas.

"Prezidentė pabrėžė, kad Ministras Pirmininkas, siūlydamas šią kandidatūrą, prisiima asmeninę atsakomybę už ją, nes yra jo siūlomas žmogus. Prezidentė laukia oficialios informacijos ir oficialaus patikrinimo, kuris yra įprastas, būtina ir standartinė antikorupcinio patikrinimo procedūra iš STT, kitų teisėsaugos institucijų, kurios privalo tą darbą atlikti ir pateikti oficialią informaciją, kad ponas R. Žylius neturi kokių nors problemų su teisėsauga. Kai ši informacija bus gauta, patikrinimas bus atliktas, Prezidentė galutinai apsispręs dėl teikimo ir dekreto pasirašymo poną R. Žylių skirti ūkio ministru", - sakė Prezidentės atstovas.

Prezidentūra tikisi, kad patikrinimas ilgai neužtruks.

Pasak L. Balsio, Prezidentė kandidatui į ūkio ministrus pabrėžė konkrečių darbų darymą, užimtumo didinimą, kovą su nedarbu, verslo skatinimą, paramą bei pagalbą smulkiajam verslui. D. Grybauskaitės vertinimu, kandidatas į ūkio ministrus turi būti skaidrus, profesionalus, sąžiningas, aukštos moralės, nusiteikęs konkretiems darbams.

Kandidatas į ūkio ministrus po susitikimo su Prezidente sakė manąs esąs tinkamas eiti šias pareigas, atitinkąs šalies vadovės keliamus reikalavimus. R. Žylius teigė šalies vadovei pateikęs duomenis apie savo turimas įmonių akcijas. Tiesa, teisininkai dar nepateikė pasiūlymų, kaip būtų galima elgtis su jomis. R. Žylius teisininkų yra paprašęs išnagrinėti, kur gali kilti interesų konfliktas, nustatyti apsisaugojimo kelius. R. Žylius valdo beveik 8 proc. ekologiškų produktų parduotuvių tinklą valdančios įmonės "Sveiki produktai" įstatinio kapitalo, jam taip pat priklauso 0,058 proc. "Klaipėdos naftos" akcijų, kurios kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržoje, ir 0,00005 proc. Niujorko vertybinių popierių biržoje (NYSE) kotiruojamų "Hewlett Packard Company" akcijų.

"Suprantant situacijos jautrumą, jeigu būčiau paskirtas ūkio ministru, mano intencijoje yra paskirti žmogų, kuris būtų atitikimo pareigūnas, tai yra, kuris rūpintųsi visos ministerijos vadovybės galimo interesų konflikto situacijomis ir užtikrintų, kad visos agentūros, kurios skirsto pinigus, visi priimami finansiniai sprendimai būtų daromi tinkama procedūra, išvengiant bet kokio intereso konflikto", - kalbėjo ūkio viceministras.

Jeigu ekspertai nustatytų galimus interesų konfliktus su turimomis akcijomis, R. Žylius jas žadėjo parduoti. Iki šiol, būdamas viceministru, minėtąsias akcijas pareigūnas deklaruodavo.

Pasiteiravus, kaip įsivaizduoja savo darbą ministerijoje, R. Žylius, kuris teigė ideologinėmis pažiūromis esąs konservatorius, paminėjo darbų tęstinumą, tačiau jų nedetalizavo. Kandidatas į Ūkio ministerijos vadovo postą palaiko siūlymą Viešųjų pirkimų tarnybą atskirti nuo Ūkio ministerijos pavaldumo.

37-erių metų R. Žylius Vilniaus universitete yra baigęs psichologijos studijas. 2000-2001 metais R. Žylius buvo Ministro Pirmininko patarėjas informacinės visuomenės plėtros klausimais, 2001-2002 metais - Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto vyriausiasis patarėjas.

Kandidatas į ūkio ministrus yra dirbęs verslo konsultacijų ir informacinių technologijų (IT) sprendimų bendrovėje "Metasite", tarptautinėje IT bendrovėje "Hewlett-Packard". R. Žylius yra Žinių ekonomikos forumo tarybos narys ir steigėjas, Elektroninės valdžios koncepcijos sukūrimo iniciatorius ir vienas autorių.

R. Žylius 2009-ųjų sausį įsiliejo į ūkio ministro Dainiaus Kreivio komandą - buvo visuomeninis konsultantas verslo plėtros klausimais, o nuo 2009 m. sausio 26 d. pradėjo eiti ūkio viceministro pareigas.

ELTA primena, kad ligšiolinio ūkio ministro D. Kreivio postas susvyravo po to, kai Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nepasitikėjimą ministru, pažymėdama, kad politikas negali kartu būti ir verslininkas. Tačiau trauktis iš ministro pareigų Premjero Andriaus Kubiliaus palaikytas D. Kreivys apsisprendė tik praėjusią savaitę Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai paskelbus, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Prezidentė D. Grybauskaitė antradienį pasirašė dekretą dėl ūkio ministro Dainiaus Kreivio atsistatydinimo.

R. Žyliaus kandidatūrai paramą yra išreiškę ir valdančiosios koalicijos partneriai.

Patirties trūksta ne tik R. Žyliui, bet ir kai kuriems kitiems Ministrų Kabineto nariams, tačiau tai nėra pagrindinė problema, trečiadienį pareiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Iš tiesų laukiu struktūrų ir ypač STT išvadų, kai jas gausiu tuomet ir padarysiu išvadas. Kol kas dar aš tų išvadų neturiu. Asmeniškai aš turiu remtis informacija tam tikrų struktūrų, aš jo asmeniškai nepažįstu", - žurnalistams sakė Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre viešinti šalies vadovė.

Paprašyta pakomentuoti, ką Prezidentė norėjo pasakyti, teigdama, kad dėl R. Žyliaus asmeninę atsakomybę turi prisiimti Premjeras, D. Grybauskaitė sakė, kad, pagal Konstituciją, ministrus kaip Vyriausybės ir koalicijos vadovas teikia Premjeras.

"Prezidentė gali sutikti arba nesutikti, taip pat ir atleisti Prezidentė vienašališkai negali. Todėl didesnę dalį atsakomybės vis tiktai, manau, turėtų prisiimti Premjeras", - komentavo D. Grybauskaitė.

Pasiteiravus, ar R. Žyliui netrūksta patirties, Prezidentė prakalbo apie tai, kad patirties trūksta ir kai kuriems dabartiniams ministrams, tačiau jie eina pareigas. Kad ūkio ministras būtų su didesne politine patirtimi, yra pareiškusi Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

"Patirties trūksta ne tik šiam kandidatui, bet ir kai kuriems kitiems ministrams. Kiekviena Vyriausybė yra labai skirtinga ir įvairi ir, deja, kokybė atskirų Vyriausybių labai skiriasi.

Visi mes kažkokią patirtį įgyjame savo darbu, savo mėginimu kažką padaryti. Kiekvienas savo gyvenime tokį iššūkį turime, kai pradedame naują savo gyvenimo ar darbinę karjerą", - dėstė D. Grybauskaitė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder