Prezidentė tikisi principingos EK pozicijos „Gazpromo“ tyrime

Prezidentė tikisi principingos EK pozicijos „Gazpromo“ tyrime

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį susitiko su atsakinga už konkurenciją Europos Komisijos (EK) komisare Margrete Vestager (Marghrete Vestager). Susitikime aptartas konkurencijos stiprinimas regiono ir visos Europos energetikos rinkoje.

Lietuvos vadovė tikisi, kad EK išliks principinga ir didelių kompanijų atžvilgiu, pavyzdžiui, „Gazpromo“ byloje dėl piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi 2004-2012 m., kai Lietuvai ir kitoms Europos Sąjungos (ES) šalims teko mokėti gerokai didesnes nei rinkos dujų kainas.

D. Grybauskaitė pakvietė Europos Komisiją siekti, kad nuo „Gazpromo“ monopolio nukentėjusioms valstybėms, tarp jų ir Lietuvai, būtų kompensuota už patirtus finansinius nuostolius, ir užtikrinti, jog ateityje būtų taikomos sąžininga konkurencija pagrįstos ir realią rinkos situaciją atspindinčios dujų kainos.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad dujotiekis „Nord Stream 2“ prieštarauja ES energetikos sąjungos tikslams ir dar labiau padidins visos Europos priklausomybę nuo „Gazpromo“ dujų.

Prezidentė su eurokomisare taip pat kalbėjo apie Baltijos valstybių elektros tinklų sinchronizaciją su žemynine Europa. Pasak Prezidentės, konkurencingos dujų ir elektros kainos daro didelę įtaką ekonomikos ir gerovės augimui, todėl ES parama sinchronizacijai bei elektros ir dujų jungčių projektams yra labai svarbi sėkmingai regiono raidai.

Susitikime taip pat aptarta dėl išardyto geležinkelio ruožo Mažeikiai-Rengė susiklosčiusi situacija. Europos Komisija skyrė „Lietuvos geležinkeliams“ 28 mln. eurų baudą už tai, kad prieš 9 metus demontuodama šį ruožą minėta įmonė galimai pažeidė ES konkurencijos taisykles.

Šalies vadovės teigimu, susidariusi padėtis ne tik uždeda didelę finansinę naštą, bet ir gali stipriai pakenkti Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui.

Prezidentės spaudos tarnybos pranešime teigiama, kad valstybės vadovė taip pat kalbėjo apie ES kaimynystėje statomos Astravo AE keliamą pavojų. Pasak Prezidentės, tai geopolitinis Rusijos projektas, kuriuo siekiama grasinti visai Europai. Todėl ES turinti laikytis principinės pozicijos - į Europos rinką iš trečiųjų šalių tiekti tik tą elektrą, kuri pagaminta laikantis visų ES saugumo reikalavimų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder