Prie Vyriausybės protestavusios tautinės mažumos išplėtė savo reikalavimų sąrašą

Prie Vyriausybės protestavusios tautinės mažumos išplėtė savo reikalavimų sąrašą

Priešais Vyriausybės pastatą protesto akciją surengę tautinių mažumų atstovai pasisakė tiek prieš daugelį siūlomo socialinio modelio nuostatų, tiek ir prieš vykdomą švietimo politiką tautinių mažumų atžvilgiu. Nors sostinės savivaldybė buvo išdavusi leidimą į akciją atvykti 2 000 žmonių, protesto organizatoriai į savo peticiją įrašė, jog į renginį susirinko 4 000 protestuotojų, o policijos pareigūnai suskaičiavo nuo 800 iki 1 000 žmonių.

"Mes nepritariame darbo užmokesčio, išeitinių išmokų ir įspėjimo termino, darbuotojų, auginančių vaikus garantijų mažinimui, terminuotų darbo sutarčių įvedimui nuolatinio pobūdžio darbui, darbuotojų atleidimui įspėjus tik prieš tris dienas", - rašoma protesto akcijoje platintoje peticijoje, kuri taip pat perduoda Premjerui Algirdui Butkevičiui.

Akcijos dalyviai į savo reikalavimus taip pat įtraukė mokyklų finansavimo ir pertvarkymo klausimus, ragino grąžinti iki 2010 m. veikusį Tautinių mažumų įstatymą, spartinti žemės nuosavybės grąžinimo klausimus. Kaip žurnalistams protesto metu sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė, tautinių mažumų atstovai piktinasi neteisinga socialine ir švietimo politika Lietuvoje.

"Jeigu Vyriausybė nesiims veiksmų įgyvendindama savo programą, tokių akcijų bus daugiau", - teigė LLRA atstovė.

Panašią protesto akciją Lietuvos lenkų tėvų forumas, palaikomas LLRA, surengė rugsėjo pradžioje prie Vilniaus Aušros Vartų. Tėvų forumo tuomet išplatintoje peticijoje reikalauta panaikinti suvienodintą lietuvių kalbos egzaminą tautinių mažumų moksleiviams, 50 proc. padidinti mokinio krepšelį nelietuviškoms mokykloms. Organizatoriai taip pat reikalavo į privalomų brandos egzaminų sąrašą vėl įrašyti lenkų kalbos egzaminą lenkakalbiams mokiniams bei nutraukti tautinių mažumų vidurinių mokyklų pertvarką į pagrindines, jei juose nesusidaro pakankamas mokinių skaičius.

Su protestuotojais prie Vyriausybės susitikęs Ministrų kabineto pirmasis vicekancleris Rimantas Vaitkus šią akciją pavadino LLRA inicijuota politine kampanija ir pabrėžė, kad Lietuvoje yra sudarytos pačios geriausios sąlygos lenkų tautinei mažumai mokytis gimtosios kalbos nuo darželio iki universiteto.

"Problemos, kurios LLRA kelia dėl mažų mokytojų atlyginimų, netikslumų vykdant mokyklų pertvarką, jos yra problemos ir kitoms mokykloms (...) Nieko nepadarysi, tokia yra demografinė situacija ir tenka vykdyti mokyklų reformą, bet tai tikra nėra kažkoks mūsų Lietuvos valstybės nusistatymas prieš tautinių mažumų mokyklas", - žurnalistams sakė R. Vaitkus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder