Seniausia Lietuvoje išlikusi alaus darykla "Švyturys", kitąmet švęsianti savo 220 metų jubiliejų, šeštadienį viename iš Klaipėdos simbolių, burlaivyje "Meridianas" pristatė naują Baltą kvietinį alų. Tai pirmoji alaus rūšis iš "Švyturio" tradicinės kolekcijos.
Renginio vedėjas Giedrius Masalskis paskelbus "alaus mėgėjų frakcijos sesijos pradžią", visi šeštadienį pakviesti į "Meridianą" pakėlė taures, sklidinas Balto alaus. Šis alus gamybos direktorės Džiuljetos Armonienės laboratorijoje užgimė po ilgo ir atkaklaus visų "Švyturio" žmonių darbo.
Tokio alaus Lietuvoje ypač buvo pasigendama kaitriomis vasaros dienomis ar rafinuotoje kompanijoje. Nes tai švelnus, gaivinantis ir vos karstelėjęs - balkšvas, drumstas kvietinis alus. Jis iš visų tradicinių alaus rūšių išsiskiria gaiviu skoniu bei vos juntamų gvazdikėlių, keptų obuolių, slyvų, apelsinų žievelių ir šviežios duonos aromatų puokšte.
"Švyturys" visada dirba kitaip nei likusios alaus daryklos. Nuo 1999 m., kai alaus daryklą įsigijo Danijos kompanija "Calsberg", Baltas kvietinis alus - tai tik ketvirta nauja "Švyturyje" naujai pradėta gaminti alaus rūšis. Per visą tą laiką nė viena "Švyturio" alaus rūšis nebuvo išimta iš apyvartos. Tai rodo "Švyturio" stiprybę", - sakė "Švyturio-Utenos alaus" generalinis direktorius ir koncerno BBH viceprezidentas Tomas Kučinskas.
"Švyturio" gamybos direktorė Džiuljeta Armonienė pristatymo metu sakė, kad Balto alaus kūrimo procesas pareikalavo daug darbo ir pastangų.
"Tai analogų Lietuvoje neturintis alus. "Švyturiečiams" galutinis rezultatas patiko. Tikimės, kad Baltą alų pamėgs ir įvertins visi jo paragavusieji", - sakė Dž. Armonienė.
Balto alaus gėrėjų tarpe egzistuoja kelios skirtingų skonių frakcijos - vieni vertina baltąjį, patiektą su baltos duonos rieke, kitiems labiau prie širdies baltasis su citrinos skiltele.
Gamybos metu baltasis alus nefiltruojamas, tad turi balkšvą matinį atspalvį, kurį lemia aluje likusios mielės, alaus butelio dugne sudarančios nuosėdų sluoksnį, itin vertinamą tikrųjų alaus gurmanų. Beje, baltojo alaus gamybai naudojamos vadinamosios naujos, arba pirmos kartos, mielės. "Švyturio" alaus gamykloje šios mielės naudojamos tik Balto alaus darymui.
Išsiskleisti balto alaus aromatų puokštei padeda vazos formos taurės. Pasak alaus žinovų, gerti kvapnų ir gaivų baltą alų tiesiog iš butelio - šventvagystė. Vartojimui paprastai patiekiamas atšaldytas balto alaus butelis. Prieš pilant alų į taurę rekomenduojama jį suplakti butelį. Alus į taurę pilamas iš statmenai apversto butelio. Šis alus apverstame butelyje suputoja ir net iš vertikaliai apversto butelio teka "tingiai", neburbuliuodamas ir nesitaškydamas.

Rašyti komentarą