Prof. A.Gumuliauskas: „Valdžia turi tesėti pažadus“

Prof. A.Gumuliauskas: „Valdžia turi tesėti pažadus“

Neseniai pradėjusi dirbti Vyriausybė jau sulaukė didelio žmonių palaikymo. Naujausios rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ naujienų agentūros ELTA užsakymu atliktos apklausos duomenimis, Vyriausybe pasitiki net 41 proc. gyventojų. Tokio pasitikėjimo nebuvo sulaukęs nė vienas iki šiol dirbęs Ministrų kabinetas! O štai ankstesnių reitingų lyderei prezidentei Daliai Grybauskaitei už gyventojų nuomonės nepaisymą nelinkstama greitai atleisti.

Šiaulių universiteto profesorius Arūnas Gumuliauskas teigia, kad išaugusį pasitikėjimą Seimu ir Vyriausybe lemia žmonių viltys gyventi kokybiškiau.

Pasak A.Gumuliausko, šalies valdžia turėtų įvertinti, kad šis pasitikėjimas yra labiau avansinis, paremtas kol kas tik kai kurių ministerijų aktyviais veiksmais, o jį išlaikyti įmanoma vieninteliu būdu - atliekant tuos darbus, kuriuos ir buvo žadama atlikti prieš rinkimus.

- Kokias viltis žmonės deda į šią Vyriausybę? - paklausė „Vakaro žinios“ A.Gumuliausko.

- Pirmiausia žmonės viliasi gyventi šiek tiek kokybiškiau. Šios Vyriausybės veiksmai nėra revoliucingi: nėra nei naktinių mokesčių reformų, nei kitų dalykų, kurie sukrėsdavo vieną ar kitą gyvenimo sritį praėjusioje kadencijoje. Vyriausybė gerai veikia viešojoje erdvėje: pakankamai plačiai viešinamas ir aiškinamas namų renovacijos klausimas, žmones teigiamai veikia ir aplinkos ministro Valentino Mazuronio paskelbtas karas prieš brakonieriavimą. Tokie žingsniai žmonėms patinka ir teikia vilčių - pagaliau gal kažkas pajudės. Imponuoja ir užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus bandymai pagerinti santykius su Lenkija, jo susitikimas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Žmonės informuojami apie Vyriausybės darbą, jie mato, kad bandoma kažką daryti, nors niekas ir nežino, kas iš to išeis. O pasitraukusi Vyriausybė dirbo tarsi pogrindyje - ką ji darė, niekas nežinojo. Ja buvo nusivilta, tą parodė ir rinkimai.

- O kuo šis Seimas tautai geresnis už praėjusį?

- Seime taip pat nėra tokių revoliucijų, nuo kurių darbą pradėjo praėjusios kadencijos parlamentarai, dažnai perlenkdavę lazdą. Tiek Seimas, tiek Vyriausybė stovi tvirtai, nesivelia į konfliktus su Prezidentūra. Jiems duotas žmonių pasitikėjimo kreditas ir jie kol kas jį sugeba išsaugoti. Ar sugebės, sunku pasakyti. Pavyzdžiui, akademinė bendruomenė jau buvo patikėjusi šūkiais, kad bus reformuota krepšelių sistema. O šiandien jau girdime, kad tai galbūt bus padaryta kadencijos pabaigoje - 2015-aisiais. Tokių dalykų jau dabar laukia kritika. Todėl manau, kad ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, kurį visuomenė dabar vertina palankiausiai, turėtų pagalvoti apie silpniausias vietas, kur pirmiausiai ir puls opozicija. Po 100 dienų bus matyti, kas padaryta, kas - ne. Labai daug gal ir nebus nuveikta. Manau, kad bus atlikti tokie žingsniai, kurie žmonėms teiks viltį ateičiai.

- Kaip turėtų elgtis Seimo ir Vyriausybės nariai, kad išsaugotų per trumpą laiko tarpą įgytą populiarumą?

- Labai paprasta - kas buvo deklaruojama prieš rinkimus, tą ir reikia atlikti. Pažadus tesėti svarbu. Pavyzdžiui, jei nebus įgyvendintas Darbo partijos pažadas pakelti minimalią algą iki 1509 litų, tai šios partijos įvaizdžiui kenks visą laiką. Nes nepatekimu į valdančiąją daugumą nebus galima pasiteisinti.

Todėl prieš rinkimus reikia galvoti ne tik ką pažadėti, bet ir kaip pavyks tai ištesėti. Reikia pagaliau atsisakyti senosios praktikos, kai priešrinkiminiai pažadai būdavo pamirštami vos pasibaigus rinkimams. Vyriausybę skirstyčiau į patyrusius politikus ir politikos naujokus. Patyrę politikai jau rodo gyvybės ženklus ir pelno žmonių simpatijas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder