Profsąjungos ragina pradėti interpeliaciją ministrui Donatui Jankauskui

Profsąjungos ragina pradėti interpeliaciją ministrui Donatui Jankauskui

Jungtinė profesinė sąjunga Seimo pirmininkei Irenai Degutienei bei Seimo frakcijoms įteikė siūlymą su prašymu įpareigoti socialinės apsaugos ir darbo ministrą Donatą Jankauską nedelsiant pradėti kolektyvines derybas dėl socialinio sektoriaus darbuotojų darbo sąlygų gerinimo. Tuo atveju, jei vilkinamos derybos taip ir neįvyktų, profsąjungos žada paremti bet kokią iniciatyvą dėl D. Jankausko interpeliacijos.

"Į Seimą mes nešame pasiūlymą, kadangi turime pakankamai duomenų, jog yra Konstitucijos pažeidimas, grubūs tarptautinių sutarčių pažeidimai, ir raginame, kad būtų pradėta interpeliacija. Derybos neprasideda, tokiu atveju mes remsime bet kokią inicijuojamą interpeliaciją.

Ministro Jankausko veiksmus galėtumėm pavadinti sistemiškai piktybiškais, kadangi prisistatėm deryboms, tačiau atsakymas iš viso negautas. Į reikalavimus taip pat atsakymo negauname. Susitarti nepavyksta. Jankauskas buvo prisižadėjęs šiuos reikalus spręsti net prieš savo atstovaujamą partiją (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai - ELTA), tačiau jis net savo partijos neklauso", - penktadienį prie Seimo surengto piketo metu Eltai sakė Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas.

Devynių žmonių grupelė, susirinkusi prie Seimo, rankose laikydami plakatus "Mes remiame streiką" (Profsąjungų inicijuojamas nacionalinis streikas - ELTA), piketavo prieš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vangius veiksmus jų atžvilgiu bei specialiai vilkinamas derybas dėl socialinės rūpybos sektoriuje dirbančių darbuotojų darbo sąlygų gerinimo.

Pasak Lietuvos socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Angelės Griškevičienės, nors dar rudenį profsąjungos inicijavo derybas su ministerija, jokių konkrečių bei konstruktyvių veiksmų iš ministerijos pusės iki šiol sulaukta nebuvo.

"Buvo dar prirašyta visa eilė raštų, kol mes prisiprašėme į susitikimą su ministru. Susitikimas buvo visiškai nekonstruktyvus. Tai buvo tik tuščias mūsų važiavimas. Visą laiką reikalavom derybų. Vyko įvairiausi debatai, susirašinėjimai, kurie mums nusibodo. Tuomet ėmėmės kitų veiksmų, pradėjom rinkti parašus žmonių, ar pritartų Nacionaliniam streikui. Kai pradėjom rinkti parašus, tada jau buvome pastebėti ministerijos, mus buvo pasikvietę į susitikimą. Tačiau pasikvietė ir kitas profesines sąjungas, kurios praktiškai neturi nieko bendro su tuo, ko mes reikalaujame", - aiškino A. Griškevičienė.

Socialinių darbuotojų profsąjungos atstovės teigimu, galiausiai ministerijos surengtame susitikime nieko konkretaus išgirsti taip pat nepavyko, o artimiausiu metu jokių konkrečių veiksmų iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pusės taip pat nebesitikima.

"Dabar laikomės tos nuostatos, kad derybos vis dėlto privalo prasidėti, kadangi jau nebėra kur toliau trauktis. Laukiame derybų pradžios. Jeigu jos neprasidės, paremsime tuos, kurie ruoš interpeliaciją D. Jankauskui. Su ministerijos atstovais turėtumėm susitikti antradienį, bet nėra vilties, kad ten kažkas spręsis. Ministras nerodo jokių veiksmų, jokio tiesioginio dialogo su juo užmegzti nepavyko. Pažiūrėkite, kokie atlyginimai, koks darbas. Tegu kažkas nueina iš valdžios atstovų, pabendrauja su tais žmonėmis, galbūt tada supras, kokį darbą tie žmonės dirba. Reikia tikrai gerbti šiandien mažiausiai apmokamus darbuotojus", - teigė A. Griškevičienė.

Jungtinė profesinė sąjunga kaltina socialinės apsaugos ir darbo ministrą D. Jankauską grubiai pažeidinėjant Tarptautinės darbo organizacijos konvenciją Dėl kolektyvinių derybų skatinimo - neskatinant bei ignoruojant kolektyvines derybas, netinkamai formuojant darbo politiką bei netinkamai organizuojant, koordinuojant ir kontroliuojant jos įgyvendinimą.

Bendradarbiavimo sutartis su šalies valdančiosiomis partijomis pasirašiusi Jungtinė profesinė sąjunga, kuri šiuo metu vienija 160 įvairiose įstaigose veikiančių profesinių organizacijų, pastaruoju metu ėmė organizuoti Vakarų Europos šalyse paplitusį derybų su joms atstovaujančiomis valstybės įstaigomis būdą - šakines kolektyvines sutartis.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder