R. Juknevičienės susitikimuose Afganistane aptarti planai išvesti Lietuvos karius

R. Juknevičienės susitikimuose Afganistane aptarti planai išvesti Lietuvos karius

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė susitikimuose su NATO ir Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) atstovais aptarė Lietuvos planus išvesti karius ir perduoti atsakomybę Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms. Krašto apsaugos ministrė Afganistano sostinėje Kabule susitiko su Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) vado pavaduotoju generolu leitenantu Adrianu Bredšou (Adrian Bradshaw), NATO mokymo misijos Afganistane vadu generolu majoru Džimu Feronu (Jim Ferron), Afganistano finansų ministru Hazratu Omaru Zachilvalu (Hazrat Omar Zakhilwal), Europos Sąjungos (ES) ambasadoriumi Afganistane Vygaudu Ušacku.

Susitikime su ISAF vado pavaduotoju ministrei buvo pristatyta saugumo situacija Afganistane. R. Juknevičienė informavo apie Lietuvos karinio dalyvavimo Afganistane planus ateinančiais metais.

"Lietuva planuoja perduoti atsakomybę už saugumą Goro provincijoje 2013 metų antroje pusėje ir baigti veiklą Goro provincijos atkūrimo grupėje iki kitų metų pabaigos", - sakė R. Juknevičienė ir patikino, kad Lietuva išlaikys karinius ir civilius įsipareigojimus Afganistane iki ISAF operacijos pabaigos 2014 metais.

Susitikusi su NATO mokymo misijos Afganistane vadu ministrė pažymėjo, kad Lietuvos interesas - būti kartu su partneriais šioje misijoje. "Mes siunčiame aiškią žinią - kartu atėjome, kartu išeiname", - sakė ministrė.

NATO mokymo misijos vadas dėkojo už lietuvių indėlį apmokant Afganistano sraigtasparnių pilotus ir pabrėžė, kad tokių instruktorių ISAF reikia ir daugiau. Jo teigimu, misija yra sėkminga, o saugumo situacija palaipsniui gerėja.

Krašto apsaugos ministrė susitikime su Afganistano finansų ministru paprašė jo politinės paramos siekiant atgauti Afganistano plėtros banke įšaldytus 2 mln. 113 tūkst. litų. Ministras informavo, kad šis klausimas dabar yra Afganistano centrinio banko prerogatyva, tačiau pažadėjo pasidomėti įšaldytų lėšų likimu.

Lietuvos kariuomenė Afganistano plėtros banke nuo 2007 metų buvo atidariusi sąskaitas, kuriose laikytos piniginės lėšos buvo naudojamos Lietuvos kariuomenės kariniams vienetams Afganistane išlaikyti.

Krašto apsaugos ministerijos generalinė inspekcija atliko tarnybinį tyrimą dėl kai kurių buvusių Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos pareigūnų veiklos, taip pat tyrimą atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Banką įtarus neteisėta veikla, jis buvo reorganizuotas, banko įsipareigojimus perėmė Centrinis Afganistano bankas.

R. Juknevičienė taip pat susitiko ir su ES ambasadoriumi V. Ušacku, su kuriuo aptarė saugumo situaciją šalyje bei Lietuvos planus perduoti atsakomybę už saugumą Afganistano saugumo pajėgoms.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder