Radiacijos grėsmė padidino ir Lietuvos specialistų budrumą

Radiacijos grėsmė padidino ir Lietuvos specialistų budrumą

Neatmetama galimybė, kad radiacija užterštų debesų šleifas nuo Rusijos po kelių dienų gali pasiekti Lietuvą, tačiau užterštumo lygis greičiausiai būtų labai nežymus, teigia Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotojas Julius Žiliukas.

"Rusijos Briansko srityje, kuri yra šiek tiek užteršta po Černobylio katastrofos, yra įvykę keletas gaisrų. Bet kaip aš supratau, juos kol kas pavyksta užgesinti. Visgi dėl to, kad ta vieta užteršta, yra tikimybė, kad su dūmais tos mažos dalelės gali pasklisti. Mes susisiekėme su kai kuriomis kitomis Lietuvos tarnybomis, ir prognozės yra tokios, kad, jeigu tie dūmai pakils labai aukštai, tai beveik nėra tikimybės, kad jie ateis į Lietuvą, jeigu bus šiek tiek žemiau, yra tikimybė, kad gali po kelių dienų atslinkti tas šleifas", - Eltai sakė Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotojas J. Žiliukas.

Remdamasis žiniomis apie situaciją panašių gaisrų atveju J. Žiliukas tvirtino, kad, net jeigu tas šleifas atslinktų, radiacinės taršos lygiai būtų labai maži.

"Apie situaciją Rusijoje duomenų neturime, tik kiek ministrų buvo pasakyta, kad dalelės gali pakilti ir taršą pernešti. Vis dėlto dalelių tarša ir dozė yra skirtingi dalykai. Turi būti labai didžiuliai aktyvumai, kad būtų pakankamai didelės apšvitos dozės. Kol kas nerimauti dėl galimos taršos nėra pagrindo. Mes sekame informaciją", - sakė Radiacinės saugos centro direktoriaus pavaduotojas.

Jo teigimu, Lietuvoje veikia ankstyvojo perspėjimo sistema, kurią kuruoja Aplinkos apsaugos agentūra. Jeigu būtų radiacinio fono pokyčių Lietuvos teritorijoje, apie tai būtų nedelsiant pranešta. "Kol kas tokios informacijos neturime", - patikino J. Žiliukas.

Radiacinės saugos centras artimiausiu metu ketina platinti oficialų pranešimą, ką daryti, jeigu perspėjimo sistema įsijungtų. "Šis pranešimas tėra prevencinis", - ramino J. Žiliukas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder