Ramūnas Karbauskis: korupcijos byloje kyšo konservatorių ausys

Ramūnas Karbauskis: korupcijos byloje kyšo konservatorių ausys

Seime valdantieji ir opozicija nesiliauja svaidytis komisijomis ir parlamentiniais tyrimais. Pozicija reikalauja išaiškinti, ar pagrįsta buvo Andriaus Kubiliaus vykdyta politika krizės laikotarpiu, o opozicija sako ketinanti atskleisti Ramūno Karbauskio žemės ūkio nuodėmes.

O tuo metu „MG Baltic“ korupcijos byla atskleidžia vis daugiau pavardžių. Ir politikų tikrųjų veidų. Pasirodo, STT apklausose dėl korupcijos teko sudalyvauti ne tik jau prisipažinusiam Laurynui Kasčiūnui, bet ir pačiam „Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų“ partijos lyderiui Gabrieliui Landsbergiui. Jis, žinoma, tikina, kad jokios paramos nėra gavęs, o su verslu susitikęs tik todėl, kad jie - žiniasklaidos atstovai. Vakar verslininkams nieko nežadėjęs dievagojosi ir konservatorius Mantas Adomėnas. Kas tai - politinių santykių aiškinimasis ar korumpuotų veikėjų išviešinimas?


 

- Iniciatyva atlikti parlamentinį tyrimą dėl Andriaus Kubiliaus ir Ingridos Šimonytės vykdytos skolinimosi politikos 2009-2012 m. - kerštas už inicijuotą komisiją dėl žemės ūkio padėties, kuri siejama su jūsų pavarde? - „Vakaro žinios“ paklausė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno KARBAUSKIO.

- Klausimai Biudžeto ir finansų komitetui atliekant parlamentinį tyrimą tikrai nėra orientuoti į vieną asmenį. Kalbama apie daug ilgesnį periodą, bandant išsiaiškinti, kokios klaidos buvo padarytos. Nežinau, kaip komisijai bus paaiškinta, kodėl buvo skolinamasi tokiomis palūkanomis. Komisijos klausiama, ar Vyriausybė turėjo galimybę skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau nei iš komercinių bankų už palūkanas, kurios siekė 5,1-9,4 proc. Sunku protu suvokti, kodėl tai buvo daroma. Galbūt buvo galima taip elgtis, jei nebūtų alternatyvos. Bet ji buvo, ir mūsų kaimynai tuo pasinaudojo. O mūsų nuostoliai dėl tuometinių sprendimų yra milijardiniai. Tai pinigai, kuriuos paleidome vėjais. Vietoj to, kad būtume juos panaudoję viduje, iššvaistėme juos skandinavų bankams.

Tai tema, kuri buvo keliama jau daug anksčiau nei žemės ūkio padėties komisijos tema. Kad konservatoriai viską bando susieti su vienu asmeniu, kalbėdami apie komisiją dėl žemės ūkio padėties, akivaizdu. Tačiau mes šios komisijos nesikratome ir matome jos prasmę. Jau vien todėl, kad visi kaltinimai, kurie skamba viešojoje erdvėje, susiję su įstatymais, kuriuos jie patys (konservatoriai - aut. past.) priiminėjo. Tad paaiškėtų, kad jie kaltina ūkininkus, kurie vykdė įstatymus, kuriuos jie patys priėmė. Mums kyla daug klausimų, susijusių su tuo, kodėl žemė tapo kilnojama.

- Tačiau dažnai tokių komisijų ir tyrimų rezultatai nieko nenulemia. Tai gal jie skirti tik paerzinti oponentams?

- Komisijos gali privesti tyrimą iki apkaltos, bet nei A.Kubiliaus, nei I.Šimonytės, nei mano atžvilgiu niekas niekur neveda. Tai tik dėmesio nukreipimas nuo kitų temų. Juk šios komisijos tema iškilo tuomet, kai Seime pradėjome tyrimą dėl LRT veiklos. Šiandien aš jau labai aiškiai galiu pasakyti, kad priežastis iš tiesų yra visai kita. Anksčiau to nesupratau. Konservatoriai supranta, kad artėja dokumentų pateikimas dėl korupcinių bylų, susijusių su liberalais. Ten lenda tokios didelės konservatorių ausys, kad skirtumo tarp liberalų ir jų jau praktiškai nebelieka.

Aš tik dabar pradėjau suprasti, kad visi šie dirbtiniai skandalai daromi tam, kad kaip nors būtų nukreiptas visuomenės dėmesys nuo informacijos apie bylas.

Pastaruoju metu konservatorius ištiko trys nelaimės: Tadas Langaitis, Mykolas Majauskas, L.Kasčiūno ir G.Landsbergio apklausos. Tai jau sisteminė problema. Juk tai yra partijos lyderiai, o dabar visi jie turi problemų, kurios net iš tolo nelyginamos su žemės ūkio klausimais.

Žinoma, T.Langaičio bėdos dar nėra viešai paskelbtos. Jis pasakė, kad išėjo dėl valstiečių. Bet mes suprantame, kad arba jis išėjo iš gobšumo, arba dėl kažko, ką mes greitai sužinosime iš teisėsaugos. Esame girdėję jo pavardę kalbant apie elektroninę sveikatos sistemą, tačiau viešai nebuvo apie tai kalbėta.

Tad dabartinės komisijos ir kaltinimai yra gynybinė pozicija - pulti. Ir toliau jie laikysis šios pozicijos, kol galiausiai sugebės nukreipti dėmesį nuo savo bėdų. Nes jų bėdos dėl politinės korupcijos yra tokios didelės, kad lyginti su žemės ūkiu net iš tolo neišeina.

- Tai žemės ūkio įmonėse pažeidimų visgi buvo?

- Jeigu aš ar kokia nors su manimi susijusi įmonė būtume ką nors pažeidę, šiandien būtų inicijuojama ne žemės ūkio komisija, o apkalta. Tai puikiai žino ir konservatoriai.

Niekas niekada nedraudė turėti 3 ar net 10 įmonių. Iki tam tikro laiko tik buvo apribojimas, kiek viena įmonė gali turėti žemės. Tad kaltinti mane tuo, kad aš turėjau 10 ar 15 įmonių, kurios turėjo leistiną kiekį žemės, būtų tas pats, kaip kaltinti mane tuo, kad Mėnulis sukasi aplink Žemę. Kaip galima kaltinti žmogų, kad jis laikosi esamų įstatymų? Raskite įmonę, kuri turi daugiau kaip 500 hektarų žemės. Tokių nerasite. O iki 2014 m. niekas nesakė, kad negalima turėti daug įmonių. Bet šiuos faktus jie ignoruoja. Nes tai buvo jų pačių sprendimai.

- Po rinkimų G.Landsbergis buvo įsitikinęs, kad koalicijoje vietos jo partijai atsiras. Tačiau dabar retorika visiškai pasikeitusi?

- Priežasčių, kodėl prieš mane taip aktyviai dirbama, yra labai daug. Prisidėjo ir LRT tyrimas. Tačiau net ir prisiminus klounus scenoje, galima pamatyti, kad tai darantys žmonės yra akivaizdžiai susiję su jakilaičiais, buvusiu LRT vadovu. Asmeniškai susiję. Tai matau akivaizdžiai. Juk Svaras (grupės „G&G Sindikatas“ lyderis Gabrielius Liaudanskas - aut. past.) važinėjo su liberalais skaityti paskaitų ir gaudavo už tai pinigus. Gal jie galvoja, kad žmonės nieko nežino. Bet mes žinome.

Kita priežastis - „MG Baltic“ sąsajos su politikais.

Priežasčių yra daug. Juk žymiai lengviau pulti vieną žmogų, nei visus 58. Bet aš manau, kad jie ne tą pasirinko. Esu žemaitis, kurio taip paprastai nepalauš. Mes, žemaičiai, Lietuvos istorijoje dar ne tai esame atrėmę.

- Iki ateinant į Seimą manėte, kad korupcija politikoje retai sutinkama?


- Nesitikėjau, kad valstybė yra taip supančiota įnirtingai save ginančiomis interesų grupėmis. Grupė, aplipusi LRT, vadinama valstybininkais. Jau pats žodis daug ką pasako.

Neįsivaizdavau, kaip stipriai verslas daro įtaką visoms sferoms ir atitinkamai diktuoja taisykles. Jeigu G.Landsbergis savo rinkimų programą bėga pristatinėti „MG Baltic“ koncernui į „Stiklius“. Kodėl jiems? Nes ši grupuotė bandė per politikus priiminėti sau palankius sprendimus. Galima tik pasvarstyti juokais, kas už tuos pietus mokėjo. Sakau, juokais, nes racionalaus atsakymo čia tikėtis nereikia.

Manau, šiandien opozicija tiesiog bijo vadinamojo Kauno efekto. Čia žmonės mato realius pokyčius per trumpą laiką nuo konservatorių valdymo pabaigos iki šiandienos. Pokytis toks drastiškas, kad kalbėti apie perspektyvą konservatoriams kada nors grįžti į valdžią - tiesiog beviltiška. Jie to bijo ir nacionaliniu mastu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder