Regimantas Adomaitis švenčia 80-metį

Regimantas Adomaitis švenčia 80-metį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino aktorių Regimantą Adomaitį 80-ies metų jubiliejaus proga.

Šalies vadovės teigimu, Regimantas Adomaitis yra mylimas ir gerbiamas aktorius, kurio talentas įvertintas žiūrovų, kritikų ir kolegų. Savo sveikinime Prezidentė pabrėžė, kad skirtingoms teatro ir kino žiūrovų kartoms R. Adomaitis yra aktorinės meistrystės simbolis, o aktoriaus kurti vaidmenys kine ir teatro scenoje - svarbi Lietuvos kultūros dalis.

Prezidentės teigimu, lemtingais visai Lietuvai metais R. Adomaitis drąsiai prisiėmė atsakomybę už valstybės ir tautos ateitį, kartu su bendražygiais kūrė ateities Lietuvos viziją. Šalies vadovė pabrėžė, kad aktoriaus balsas skambėjo Sąjūdžio mitinguose ir Lietuvos žmonių širdyse.

Garbingo jubiliejaus proga Prezidentė padėkojo aktoriui už kūrybą ir darbus Lietuvai bei palinkėjo sveikatos ir sėkmės.

Antradienį Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre įvyks vakaras, skirtas aktoriaus R. Adomaičio 80-mečiui. Šiame teatre jis sukūrė nepamirštamus vaidmenis spektakliuose "Maskaradas" (Kazarinas), "Paskutiniai mėnesiai" (Tėvas) ir "Dėdės ir dėdienės" (Mykolas), primena ELTA.

"Jeigu vaidmenį pavykdavo nutvert už uodegos ar už ragų, jeigu jis mane užvaldydavo, įtraukdavo, būdavo džiaugsmo. Retai taip būdavo, nors suvaidinta daug vaidmenų", - jubiliejiniame interviu Eltai sakė R. Adomaitis.

Fanatiškai teatrą mylėjęs ir per tai daug ką praradęs aktorius šiandien tos meilės jam nejaučia, atsisveikinti su karjeros pabaiga jam nėra sunku. "Kiek prieš mane jau yra buvę tokių - ir su balsu, ir su išvaizda. Žmogaus gyvenimas - labai trumpas", - filosofiškai ir tik dviem sakiniais savo gyvenimo kelią nusakė aktorius.

R. Adomaičio vaidyba - ryškus aktoriaus meno pavyzdys. Tai intelektualus aktorius, kuriamu vaidmeniu išreiškęs turtingą vidinį pasaulį, pavertęs kūrybą instrumentu, tyrinėjančiu XX a. pabaigos žmogaus dvasinę savijautą. Aktoriaus kūryba rėmėsi subtilia personažo psichologine analize ir sugebėjimu kurti apibendrintą charakterį, ieškoti ypatingų jo savybių, atsisakant natūralizmo ir buitiškumo.

"Pabandyti atvirai pažvelgti į realybę nereiškia nei liūdėti, nei šokinėti iš džiaugsmo. Visos abejonės ir kančios atperkamos, kai, išėjęs į sceną, pajunti savo rankose personažą, jo ir savo meilę paverti žiūrovų meile, neapykantą - jų neapykanta, atiduodi save ir kaip atlygį patiri begalinės laimės pojūtį", - sakė R. Adomaitis.

Impulsas surengti jubiliejinį R. Adomaičio vakarą - netrukus pasirodysianti teatrologės Daivos Šabasevičienės knyga "Smėlio Pilys. Regimantas Adomaitis: vaidmenys, tekstai, laiškai". Knygoje plačiai pristatomi jo vaidmenys teatre ir kine, pateikiama teatrologinė jų interpretacija, kritikos vertinimų spektras, skelbiami interviu, mintys, pasisakymai, esė, laiškai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder