Seimo komitetas blaškosi dėl bazinio algų dydžio

Seimo komitetas blaškosi dėl bazinio algų dydžio

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas trečiadienį svarstė naują biudžetininkų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinį dydį: siūloma jį didinti nebe iki 137 eurų, kaip nuspręsta anksčiau, bet iki 132,5 euro.

Už šį kelių „valstiečių“ pasiūlymą trečiadienį balsavo šeši komiteto nariai, prieš buvo keturi, du susilaikė. Sprendimas liko nepriimtas, kadangi balsai pasiskirstė po lygiai, o trečiadienį komiteto pirmininke išrinkta Socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė dar formaliai nėjo pareigų, todėl jos balsas negalėjo nulemti.

Sprendimą dėl bazinio dydžio priims Seimas.

Anksčiau Socialinių reikalų ir darbo komitetas buvo nusprendęs, kad kitąmet šis bazinis dydis turėtų siekti 137 eurus. Tuo metu pasiūlymą dėl 132,5 euro pateikęs „valstietis“ Tomas Tomilinas teigė, kad 137 eurai – per didelė našta valstybės biudžetui.

„Neegzistuoja galimybės padidinti iki mūsų komiteto siūlomo dydžio“, – sakė jis.

„Reikia pridėti, kad vienas euras yra 21 mln. eurų“, – trečiadienį priminė Seimo vicepirmininko, komiteto narė „valstietė“ Rima Baškienė.

„Valstiečių“ siūlymui 2,5 eurų padidinti pareiginės algos bazinį dydį biudžete papildomai reikėtų rasti 10 mln. eurų, tuo metu pakelti iki 137 eurų – apie 100 mln. eurų.  

Komiteto posėdyje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis tvirtino, kad bazinio algos dydžio kėlimas neišspręs mažiausiai uždirbančiųjų problemos – jiems mažiausiai didės atlyginimai. Ministras pabrėžė, kad nepaisant to, jog bazinis dydis nekeliamas, algos biudžetininkams ir valstybės tarnyboje vis tiek didėja, tačiau svarbu sudaryti galimybes vadovams didinti darbo užmokestį tiems, kam labiausiai reikia.

Buvęs komiteto pirmininkas Algirdas Sysas kritikavo „valstiečių“ pasiūlymą.

„Tokiu didinimu tikrai atskirties nesumažinsime. Juk čia mes nedidiname, mums reikėtų bent atstatyti tai, kas buvo sumažinta. Kokį mes signalą siunčiame?“ – kalbėjo jis.

Konservatorius Rimantas Dagys teigė, kad ankstesnis komiteto siūlymas būtų leidęs tik kompensuoti pajamų praradimą dėl infliacijos.

„Atlyginimai didės pusantro procento, o tai pasiekimas“, – sakė konservatorė Gintarė Skaistė.

Pasiūlymą dėl minėto valstybės politikų, teisėjų, pareigūnų, valstybės tarnautojų bei valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio, taikomo 2018 metais, pateikė šeši „valstiečiai“: Stasys Jakeliūnas, Tomas Tomilinas, Juozas Varžgalys, Agnė Širinskienė, Vida Ačienė ir Ramūnas Karbauskis.

Vyriausybė siūlė pareiginės algos bazinį dydį, kuris dabar yra 130,5 euro, padidinti 1,5 euro, tačiau tam nepritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Jis savo ruožtu siūlė šį dydį kelti 6,5 euro – iki 137 euro, tačiau trečiadienį šis sprendimas pakeistas.

Dabar pareiginės algos bazinis dydis siekia 130,5 euro, jis nesikeitė nuo ekonominės krizės. Iki tol jis siekė 141,9 euro.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder