Seimo opozicija reikalauja pripažinti, kad neeilinė sesija nutraukta neteisėtai

Seimo opozicija reikalauja pripažinti, kad neeilinė sesija nutraukta neteisėtai

Seimo opozicija - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio frakcijos ir Mišri Seimo narių grupė - reikalauja pripažinti, kad Seimo Pirmininko pavaduotojo Algirdo Syso vienasmenis sprendimas užbaigti neeilinę sesiją yra neteisėtas ir prašo užtikrinti, kad Seimo neeilinė sesija galėtų tinkamai užbaigti savo darbą ir apsvarstyti iniciatorių pateiktus klausimus.

Kreipimesi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, Seimo valdybą, Seniūnų sueigą, Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę nurodoma, kad Seimas vasario 17 d. posėdyje pirmu klausimu patvirtino posėdžio darbotvarkę, kurioje buvo numatyta svarstyti 15 klausimų (taip pat vieną rezervinį).

Seimui balsuojant antruoju klausimu ,,Dėl Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo neeilinės sesijos darbų programos" projekto" nebuvo surinkta pakankamos balsų daugumos, kad šis nutarimo projektas galėtų patekti į svarstymo ir priėmimo stadijas.

 

Seimo posėdžiui pirmininkavęs Seimo Pirmininko pavaduotojas A. Sysas vienasmeniškai paskelbė, kad, nepatvirtinus neeilinės sesijos darbų programos, ši sesija baigta ir Seimo daugumos atstovai sugiedojo Lietuvos Respublikos himną.

 

Savo sprendimą užbaigti neeilinę Seimo sesiją Seimo Pirmininko pavaduotojas A. Sysas motyvavo Seimo statuto 86 straipsnio (,,Neeilinių sesijų sušaukimas") 4 dalyje esančia nuostata ,,Neeilinės sesijos darbų programą tvirtina Seimas."

Kreipimosi autoriai primena, kad Seimo statuto 142 straipsnyje nustatyta, jog dėl pateikto įstatymo ar kito Seimo akto projekto Seimas priima vieną iš šių sprendimų: pradėti projekto svarstymo procedūrą; atidėti projekto pateikimo procedūrą ir nurodyti iniciatoriams, kokius veiksmus jie privalo atlikti iki pakartotinio projekto pateikimo Seime; atmesti projektą nurodant motyvus.

Dėl Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo neeilinės sesijos darbų programos" projekto, po jo pateikimo plenariniame posėdyje nesurinkus pakankamos balsų daugumos, Seimo Pirmininko pavaduotojas A. Sysas nesilaikė Seimo statuto 142 straipsnio reikalavimų ir neteikė Seimui balsuoti, koks sprendimas bus priimtas dėl šio nutarimo projekto (grąžinti iniciatoriams tobulinti ar atmesti). Tai reiškia, kad Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo neeilinės sesijos darbų programos" projekto pateikimo procedūra liko neužbaigta ir vien dėl šios priežasties negalėjo būti vienašališkai nutraukta Seimo neeilinė sesija, teigiama kreipimesi.

Dėl to Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašoma pripažinti, kad Seimo 2016 m. vasario 17 d. posėdžiui pirmininkavęs Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas pažeidė Seimo statuto 86, 89 ir 142 straipsnius ir kad Seimo neeilinė (2016-02-17 - 2016-02-25) sesija buvo nutraukta neteisėtai.

Seimo valdybos, Seniūnų sueigos ir Seimo Pirmininkės prašoma užtikrinti, kad pagal Seimo statuto reikalavimus sušaukta Seimo neeilinė (2016-02-17 - 2016-02-25) sesija galėtų tinkamai užbaigti savo darbą ir apsvarstyti iniciatorių pateiktus klausimus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder