Skalūnų dujų žvalgybos laimėtojo konkursas pratęstas iki rugsėjo

Skalūnų dujų žvalgybos laimėtojo konkursas pratęstas iki rugsėjo

Penktadienį turėjo paaiškėti, ar Jungtinių Valstijų energetikos bendrovė "Chevron" galės ieškoti skalūnų dujų Lietuvoje, tačiau JAV energetikos milžinė pati paprašė suteikti daugiau laiko, kol bus parengti visi teisiniai aktai. Aplinkos ministerijos komisija pratęsė konkurso ieškoti skalūnų dujų laimėtojų paskelbimą iki rugsėjo 16 dienos, skelbia lrytas.lt.

"Chevron" buvo vienintelė konkurso dalyvė, panorusi ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės teritorijoje. Sprendimo atidėjimą komisija motyvavo tuo, kad pati įmonė to paprašė.

"Rugsėjo 16 d. paaiškės, kai bus sudėlioti visi teisiniai aktai. Pats "Chevron" paprašė suteikti papildomo laiko. Jie prašė atidėti, kol bus išaiškinti visi dokumentai, bet komisija nusprendė nustatyti terminą", - po pasitarimo penktadienį sakė komisijos pirmininkė Daiva Matonienė.

Aplinkos ministerijos komisija penktadienį turėtų nuspręsti, ar bus siūloma JAV energetikos kompaniją "Chevron" skelbti skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtoja. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis yra sakęs, kad galutinį sprendimą priims Vyriausybė.

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį jų - 10-12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą "Chevron" ne mažiau kaip 4-5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

Tam prieštarauja vietos bendruomenės, sostinėje surengusios ne vieną piketą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder