Socdemai norėtų velionius prezidentus įamžinti prezidentūros kieme?

Socdemai norėtų velionius prezidentus įamžinti prezidentūros kieme?

Velionio prezidento Algirdo Brazausko dukros Audronė Usonienė ir Laima Mertinienė pernykštį savo pažadą tęsėjo – jos jau pasirengę pakeisti tėvo antkapinį paminklą Vilniaus Antakalnio kapinėse. Tik laukia vyriausybės leidimo. Tuo metu socialdemokatų gretose prisiminti seni planai Prezidento rūmų kieme sukurti paminklų alėją mirusiems šalies vadovams. Panaši alėja sukurta senosios prezidentūros kiemelyje Kaune.

Kaip LRT.lt sakė A. Usonienė, ji jau kreipėsi į vyriausybę, prašydama leidimo pertvarkyti tėvo kapą. Kol kas atsakymo dar nėra.

„Jau prieš kurį laiką nusiunčiau tokį prašymą. Kai tik su seserimi gausime atsakymą, paminklas mūsų pačių lėšomis bus pakeistas“, – sakė A. Usonienė.

Esamas paminklas daug ką nustebino

Dabartinis A. Brazausko antkapinis paminklas – skulptoriaus Tado Balčiūno ir architektų Kęstučio Balčiūno bei Kristinos Balčiūnaitės kūrinys. Tai – juodo granito kolona, o ant jos – plieninis erdvinis prezidento portretas. 

Kai paminklas buvo pastatytas prezidento mirimo metinių proga 2011 m. vasarą, ir jo bičiuliai, ir artimieji neslėpė nepasitenkinimo, kad A. Brazauskas visiškai nepanašus į save. Kitus glumino kūrėjų sprendimas ant kolonos užkelti velionio „galvą“. Kai kas paminklą lygino su giljotina.

Už paminklą A. Brazauskui vyriausybė sumokėjo beveik 130 tūkst. litų (37 tūkst. 650 eurų). Toks honoraras taip pat daug kam kėlė įtarimų.

Kultūros ministerijos skelbtą konkursą laimėjęs skulptorius T. Balčiūnas po paminklo pastatymo teigė, kad per trumpą laiką, koks buvo skirtas paminklui sukurti, padarė tai, kas buvo įmanoma.

Susitarė su žinomu skulptoriumi     

A. Usonienė ir L. Mertinienė pakoreguoti antkapinį tėvo paminklą paprašė žinomo skulptoriaus vilniečio Romualdo Kvinto.

„Kiek žinau, tos granito kolonos keisti negalima, nes panašiai bus įamžinami ir kiti šalies prezidentai. Todėl turime teisę pakeisti tik tą plieninį portretą“, – LRT.lt yra sakiusi A. Usonienė.   

R. Kvintas neneigė priėmęs velionio prezidento dukterų pasiūlymą pakoreguoti esamą paminklą ir šiuo metu baigia kurti jo biustą, kuris būtų užkeltas ant kolonos.

Susisiekti su A. Brazausko našle Kristina Brazauskienė LRT.lt  nepavyko. Pernai ji yra kalbėjusi, kad pageidautų paminklo vyrui, kuriame jis būtų atvaizduotas visu ūgiu, nes, anot jos, buvęs tvirtas vyras ir stotu, ir charakteriu.

Kai kurie socialdemokratai prasitarė, kad pastaruoju metu našlė yra pareiškusi pageidavimą ant prezidentūros pakabinti memorialinę lentą, skirtą A. Brazauskui.

Ar atsiras prezidentų alėja?      

Tuo metu tarp socialdemokratų, kurių vadovu daugelį metų buvo A. Brazauskas, atgimė diskusija dėl galimybės Prezidento rūmų kieme sukurti mirusių šalies vadovų skulptūrų alėją. Tą patvirtino ir velionio prezidento bendražygis, buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

„Maždaug prieš trejus metus buvo kalbėta, kad būtų gražu, jei atsirastų panaši skulptūrų alėja, kokia puošia Kauno prezidentūros kiemą. Tam, žinoma, reikia ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimo, ir vyriausybės finansavimo“, – svarstė politikos senbuvis.

Č. Juršėnas mano, kad diskusija dėl velionių prezidentų skulptūrų alėjos gali vėl pagyvėti prieš A. Brazausko 85-metį, kuris bus minimas šių metų rugsėjo 22 d.

Prezidentūra teigia apie tokios alėjos idėjos nežinanti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder