Sveikas protas kol kas nugali

Sveikas protas kol kas nugali

Seimas vakar po pateikimo pritarė siūlymui Konstitucijoje įteisinti, kad Seimo narys gali būti skiriamas tik ministru pirmininku, jis negalėtų būti ministru.

Tokį Konstitucijos pataisos projektą vakar parlamentarų grupės vardu pateikė Seimo narys Valentinas Bukauskas. Jam pritarta po pateikimo, 56 parlamentarams balsavus už, 1 - prieš ir 17 susilaikius. Siūloma, kad Konstitucijos pataisa įsigaliotų 2018 m. sausio 1 d. ir būtų taikoma 2020 m. Seimo rinkimuose išrinktiems Seimo nariams. Projekto autoriai tikisi, kad siūlomas teisinis reglamentavimas pagerins Seimo darbo efektyvumą.

„Seimo narys, eidamas ministro pareigas, yra užimtas ministerijos kompetencijai priskirtų klausimų sprendimu ir negali viso savo darbo laiko skirti rinkėjų atstovavimui. Seimo narys, einantis ministro pareigas, dalį savo laiko skiria darbui ministerijoje, o tai nesudaro galimybės detaliai gilintis į Seimo komitetuose ir Seimo posėdžiuose svarstomus klausimus“, - teigė V.Bukauskas.

Jis atkreipia dėmesį, kad daugelyje Europos šalių konstitucijose ar įstatymuose aiškiai deklaruojamas parlamentaro mandato ir posto vyriausybėje nesuderinamumas. Toks reglamentavimas nustatytas Austrijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose ir kt.

Jei tokia nuostata galiotų jau dabar, ministrais šitoje Vyriausybėje negalėtų dirbti 7 asmenys, nes jie eina ir parlamentarų pareigas.

Beje, yra registruota ir kita logiška pataisa, kad „ministru gali būti asmuo, turintis kuruojamos srities aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį nei penkerių metų vadovavimo stažą jo vadovaujamos ministerijos kompetencijos srityje“. Tačiau ji kol kas guli viename iš Seimo stalčių.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder