Tautinių mažumų įstatymą turinti parengti darbo grupė dar nebuvo susirinkusi

Tautinių mažumų įstatymą turinti parengti darbo grupė dar nebuvo susirinkusi

Pasibaigus rinkimų vajui, veiklos numato imtis darbo grupė, kuri turėtų pataisyti Tautinių mažumų įstatymo projektą, leidžiantį dvikalbius užrašus vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų.

„Bandysime artimiausiu metu susikviesti, bet dėl koncepcijos negalėčiau pasakyti - vis tiek negali iš mūsų pastato išeiti įstatymas, kuris prieštarautų Konstitucijai ir kitiems galiojantiems teisės aktams ir reikės ieškoti kompromiso“, - BNS sakė projektui taisyti sukurtos darbo grupės vadovas, Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas.

Dvikalbių užrašų galimybę numatantį projektą rengė darbo grupė, kuriai vadovavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas kultūros viceministras Edvardas Trusevičius. Dar vasarį buvo nuspręsta, kad įstatymą taisys R.Motuzo vadovaujama darbo grupė.

R.Motuzas BNS sakė, kad projekto taisymą stabdė vykę prezidento ir Europos Parlamento rinkimai.

„Nieko mes tiesiog nedarėme, nes, atvirai pasakius, buvo toks politinis sutarimas tarp visų politinių partijų, kad čia mes iki rinkimų nieko nedarome“, - aiškino Vyriausybės vicekancleris.

Jis tvirtino kol kas nežinantis, kaip reikės pasiekti kompromisą, nes „kultūros viceministras bent prieš du tris mėnesius laikėsi pozicijos, kad tie dvikalbiai užrašai turi būti, kas iš esmės prieštarauja mūsų kitiems teisės aktams“.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai - Visagino savivaldybėje. Pagal projektą, kuris turi būti taisomas, šiuose rajonuose taip pat būtų galima naudoti mažumos kalbą vietos valdžios institucijose.

Šiuo metu Seime taip pat svarstoma Lietuvos lenkų rinkimų akcijos iniciatyva grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Šį projektą, kaip nesuderinamą su Konstitucija, yra sukritikavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Valdančiųjų politinė taryba yra sutarusi šį projektą priimti iki pavasario sesijos pabaigos.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder