Teismas nagrinės bylą dėl VRK sprendimo privalomajam referendumui skelbti

Teismas nagrinės bylą dėl VRK sprendimo privalomajam referendumui skelbti

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė ir penktadienį nagrinės gruodžio 19 d. gautą skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos gruodžio 14 d. sprendimo "Dėl dokumentų, pagrindžiančių piliečių reikalavimą paskelbti referendumą, atitikties Lietuvos Respublikos referendumo įstatymui".

Skundą teismui pateikė Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę, iniciatyvinės grupės nariai privalomajam referendumui paskelbti. Visi bylos dokumentai yra pateikti elektroniniu būdu, per e.teismas.lt portalą.

Procesinį sprendimą byloje planuojama paskelbti šeštadienį.

ELTA primena, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), patikrinusi surinktų parašų prieš žemės pardavimą užsieniečiams skaičių, konstatavo, kad jų nepakanka referendumui organizuoti. Kadangi konstatuota, kad parašų trūksta tik labai nedaug, o padaryti trūkumai yra neesminiai, nutarta organizatoriams suteikti 15 dienų terminą jiems pašalinti.

15 dienų terminas bus pradėtas skaičiuoti nuo 2014 metų sausio 6 dienos. Už tokį sprendimą balsavo 11 VRK narių.

Norint inicijuoti referendumą reikia surinkti bent 300 tūkst. galiojančių parašų.

Iš viso buvo pateikti 321 tūkst. 480 parašų, bet parašus tikrinę ekspertai nustatė atvejų, kai asmenų vardai buvo įrašyti viena ranka, nurodyta netiksli gyvenamoji vieta, pasikartojančių pavardžių, nepilnamečių parašų ir atvejų, kai buvo pasirašyta už neįgalų asmenį. VRK anuliavus dalį parašų, referendumui liko 292 tūkst. 200 parašų.

Parašus rinkusios iniciatyvinės grupės atstovas pažymėjo, kad didesnė dalis klaidų buvo padaryta iš "mažo informatyvumo ir rinkikų neišprusimo". Prašė nelaikyti esminiu pažeidimu netikslumų nurodant gyvenamąją vietą, arba kai pilnamečiai piliečiai netiksliai nurodė datą. Taip pat tikino, kad viena ranka duomenys pildyti nepiktybiškai. Tokių atvejų, kai už vieną asmenį duomenis įrašė kitas asmuo buvo nustatyta 16 tūkstančių.

VRK pripažino neesminiais trūkumais tokius atvejus, kai parašų rinkimo lapuose buvo neįskaitomai užrašytas vardas arba pavardė, netiksliai nurodyta data, netinkamai nurodyta gyvenamoji vieta. Naujų parašų iniciatyvinės grupės nariai negalės rinkti.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sutiko, kad "galima prognozuoti", jog ištaisius didžiąją dalį neesminėmis pripažintų klaidų galimybė referendumui būtų sudaryta.

Iniciatyvinės grupės koordinatorius Pranciškus Šliužas VRK sprendimą vadino "geru kompromisiniu".

"Padarysime viską, kad neesminėmis VRK pripažintas klaidas ištaisytume", - sakė iniciatyvinės grupės koordinatorius P. Šliužas.

Leisti parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo įsijungimo į Europos Sąjungą metu pasirašydama stojimo sutartį. Joje buvo numatytas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, leidęs draudimą taikyti iki 2011 metų gegužės. Vėliau Lietuva pasiekė sutarimą su Europos Komisija pratęsti draudimą iki 2014 metų gegužės.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder