Teismas neleido nacionalistų eitynių rengti Gedimino prospektu

Teismas neleido nacionalistų eitynių rengti Gedimino prospektu

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) neleido nacionalistams rengti Kovo 11-osios eitynių Gedimino prospektu ir pirmadienį atmetė Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) ir Lietuvių tautinio centro skundą. Šis teismo sprendimas per 14 dienų dar gali būti apskųstas.

VAAT tokį sprendimą motyvavo tuo, kad Kovo 11-ąją Gedimino prospekte visą dieną vyks renginiai.

Pareiškėjai buvo apskundę Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą, draudžiantį Kovo 11-ąją - žygiuoti Gedimino prospektu. Eitynes siūlyta rengti Upės gatvėje. Pareiškėjų teigimu, taip ribojama teisė laisvai reikšti valią, toks savivaldybės darbuotojų sprendimas yra provokacinis. Nepaisant nepalankaus nacionalistams teismo verdikto, jie žada vis tiek rengti neorganizuotas eitynes.

"Manau, kad iškilo pavojus demokratijai Lietuvoje, nes pasirodo, kad švęsti valstybines šventes jau galima tiktai "iš viršaus", savivaldybės suplanuotas, ir šiandien jie draudžia visuomeninėms organizacijos švęsti Gedimino prospekte, rytoj draus galbūt visame Vilniuje švęsti. Tai iš tikrųjų nelabai geras precedentas. Ką padarysi - teismas neuždraudžia fiziniams asmenims eiti su vėliava, gera nuotaika ir pražygiuoti, bet tiesiog nebus kažkokios organizacijos, kuri tai koordinuos", - teismo sprendimą komentavo LTJS vadovas Julius Panka.

LTC vadovui Ričardui Čekučiui keistai atrodė Kovo 11-ąją savivaldybės idėja rengti vaikų piešimą ant grindinio ar kiniškos mankštos taiči užsiėmimai, Gedimino prospekto važiuojamojoje dalyje statyti scenas.

"Akivaizdu, kad savivaldybė visus vadinamuosius renginius organizuoja tiktai tam, kad sutrukdytų patriotinėms Kovo 11-osios eitynėms", - teigė jis.

Ar teismo sprendimas bus skundžiamas, paaiškės artimiausiu metu. Neatmetami ir kiti eitynių scenarijai - pavyzdžiui, jos gali būti rengiamos Pilies gatve, tačiau Upės gatvėje nacionalistai žygiuoti kategoriškai atsisako.

ELTA primena, kad patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės Kovo 11-ąją Vilniuje rengiamos ne pirmus metus. Labiausiai jos išgarsėjo 2008 metais - prieš penkerius metus nesankcionuotas eitynes surengę skustagalviai jaunuoliai nešė Lietuvos, Latvijos bei svastikomis ir kaukole išpaišytą vėliavą, skandavo įvairius nacionalistinius, antisemitinius šūkius.

Eitynės per sostinės centrą Kovo 11-ąją tampa jau tradicija. Jose dalyvauja ir įvairioms subkultūroms priskiriami jaunuoliai, ir vyresnio amžiaus žmonės.

Vilniaus miesto savivaldybė neleido eitynių Gedimino prospekte, nes teigė esą valstybines šventes pirmumo teisė pasirinkti renginio laiką ir vietą suteikiama valstybės institucijoms, o Kovo 11-ąją Gedimino prospekte nuo 8 valandos bus statomos trys pakylos, nuo 14 iki 19 valandos vyks meno kolektyvų pasirodymai, po to bus tvarkoma teritorija.

Apklausų duomenimis, Kovo 11-ąją Vilniuje planuojamoms nacionalistų eitynėms nepritaria 44 proc. Lietuvos gyventojų, 18 proc. jas palaiko, 23 proc. apie eitynes nieko negirdėjo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder