Teismas nutraukė seimūnų Kazimiero Uokos ir Petro Gražulio administracines bylas

Teismas nutraukė seimūnų Kazimiero Uokos ir Petro Gražulio administracines bylas

Dėl galimos baudžiamosios atsakomybės Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas penktadienį paskelbė nutraukiąs administracinių teisės pažeidimų bylas Seimo nariams Kazimierui Uokai ir Petrui Gražuliui.

Abiejuose nutarimuose teismas pažymėjo, kad šiose administracinių teisės pažeidimų bylose yra duomenų, kad administracinėn atsakomybėn traukiami K. Uoka ir P. Gražulis galimai prieš policijos pareigūnus panaudojo fizinį smurtą bei sutrikdė viešąją tvarką, o už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Anot teismo, pažeidimai, kurie numato baudžiamąją atsakomybę, nėra Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) reguliavimo dalykas, todėl administracinio teisės pažeidimo byla turi būti nutraukta.

Šių metų gegužės 19 dieną K. Uokai ir P. Gražuliui buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už tai, kad jie gegužės 8 dieną Vilniuje, šalia Baltojo tilto, pasipriešino policijos pareigūnams, einantiems jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąja juosta su užrašu "STOP POLICIJA", ribojančią įvykio vietos perimetrą, nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Birželio 2 dieną Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas abiejų administracinių teisės pažeidimų bylų medžiagą grąžino Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmajam policijos komisariatui tyrimo medžiagai tinkamai paruošti, nes nebuvo gautas išankstinis Seimo sutikimas suvaržyti šių asmenų laisvę.

Spalio 19 dieną Seimas, priimdamas rezoliuciją dėl Seimo narių K. Uokos ir P. Gražulio asmens neliečiamybės, nesutiko, kad šie Seimo nariai būtų traukiami baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip būtų suvaržoma jų laisvė.

Spalio 25 dieną Vilniaus apygardos prokuratūroje atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nėra kompetentingos institucijos leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn šiuos asmenis, kai šis leidimas pagal įstatymus yra būtinas. Ikiteisminio tyrimo nepradėjimas nepaneigia pažeidimų, už kuriuos numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Teismas, priimdamas šiuos nutarimus, taip pat pažymėjo, kad jeigu už administracinį teisės pažeidimą, kurį padarė Seimo nariai, ATPK numato areštą, turi būti gautas Seimo sutikimas suvaržyti Seimo nario laisvę. Toks sutikimas gautas nebuvo.

Šis teismo priimtas nutarimas per 10 dienų gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder