Tyrėjams viena apie „MG Baltic“ suokęs Antanas Guoga greitai pakeitė plokštelę

Tyrėjams viena apie „MG Baltic“ suokęs Antanas Guoga greitai pakeitė plokštelę

Melo detektoriumi liberalų vadovybę tikrintis raginęs europarlamentaras Antanas Guoga pats už nosies vedžiojo korupcijos bylą narpliojančius tyrėjus. Tai paaiškėjo „Lietuvos rytui“ atskleidžiant šalies politinę padangę sudrebinusio skandalo užkulisius.

Prakalbo apie būgnų berniuką

Gali būti, kad, nepavykus Eligijaus Masiulio išversti iš posto per partijos pirmininko rinkimus ir susidūrus su „MG Baltic“ spaudimu, A.Guoga nusprendė valdžią partijoje perimti pasitelkęs teisėsaugą.

Tokių įtarimų praėjusių metų rudenį kilo prekyba poveikiu, kyšininkavimu ir neteisėtu praturtėjimu įtariamam E.Masiuliui. Komentuodamas prokurorų sprendimą pareikšti įtarimus Liberalų sąjūdžiui buvęs jo vadovas pareiškė, kad pagaliau ilgoje kortų dėlionėje atsivėrė nauja korta – būgnų berniukas: „Matyt, būgnų berniukas, nepajėgdamas garbingai ir civilizuotai nuversti E.Masiulio iš partijos pirmininkų, pasitelkė teisėsaugą.“

Nors E.Masiulis tuomet nepatikslino, apie kokį asmenį kalba, nebuvo sunku suprasti, kad jis turėjo galvoje pokerio žaidėją. Kad greičiausiai kalbama būtent apie A.Guogą, tada įžvelgė ir E.Gentvilas.

Beje, šaltinių teigimu, pastarasis tyrėjams atskleidė, kad A.Guoga per susitikimą Anupriškėse E.Masiulio paklausė, ar jis nebijo problemų dėl ryšių su koncernu.

E.Gentvilas tvirtino tąkart nesupratęs, apie kokias problemas buvo kalbama, tačiau vėliau Seime apie tai tiesiai paklausęs paties E.Masiulio.

Dabartinis Liberalų sąjūdžio pirmininkas tyrėjams pripažino, kad iš pokalbio su E.Masiuliu jam susidaręs įspūdis, jog A.Guoga galėjo žinoti apie kažkokį neleistiną tuomečio partijos lyderio ryšį su „MG Baltic“.

Tapo visiškai nekalbus

Tačiau apie Liberalų sąjūdžio sąskaitas užsienyje ir garsenybėms už dalyvavimą rinkimuose neva siūlytas stambias pinigų sumas per apklausas teisėsaugininkams pasakojęs A.Guoga viešai apie tai kalbėti dabar nenori.

„Lietuvos ryto“ paklaustas, ar patyrė R.Kurlianskio spaudimą, dėl kurio pastarajam ir E.Masiuliui pareikšti įtarimai, europarlamentaras sakė negalįs komentuoti tyrimo metu duotų savo parodymų, nes tai esą gali pakenkti bylai.

Europarlamentaras taip pat nepaaiškino, kodėl per pirmąją savo apklausą klaidino tyrėjus aiškindamas, kad R.Kurlianskį pažįsta tik iš matymo: „Aš atsakiau į tuos klausimus, kurie man buvo užduoti.“

„Lietuvos rytui“ pasiteiravus, kokie buvo jo santykiai su tuomečiu „MG Baltic“ viceprezidentu, A.Guoga taip pat nesileido į kalbas: „Viskas paaiškės, kai prasidės teismas.“

Ministro postas nedomino?

Ar gali būti, kad planų Liberalų sąjūdyje kurti frakciją „Klestinti Lietuva“ buvo atsisakyta mainais už pažadėtą ūkio ministro postą?

Toks „Lietuvos ryto“ klausimas A.Guogą sutrikdė: „Man nebuvo įdomu ką nors gauti, niekas man nebuvo pažadėta. Tikrai.

Jeigu atvirai, man tokia pozicija netgi nebuvo labai įdomi, be to, ne R.Kurlianskis dalija postus.“

Vis dėlto europarlamentaras A.Guoga pripažino, kad „MG Baltic“ kišosi ne tik į jo, bet ir į kitų politikų bei partijų veiklą: „Akivaizdu, kad jie kišosi į politiką ir ją formavo. Tai dabar jau matome visi. Ar jie neperžengė leistinų ribų, nustatys teismas.“

Įžvelgė keistų sutapimų

Žinia, kad A.Guoga iš pradžių tyrėjams aiškino, esą R.Kurlianskį pažįsta tik iš matymo, nustebino E.Gentvilą.

Dabartinis liberalų lyderis „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad europarlamentaras iki skandalo pats ne kartą sakė, kad bendrauja su „MG Baltic“ žmonėmis.

E.Gentvilas taip pat prisiminė A.Guogos aiškinimus, kodėl atsisakė planų kurti frakciją: „Mes įtikinėjome jį to nedaryti, todėl maniau, kad jis išgirdo mūsų argumentus. Bet A.Guoga net viešai yra aiškinęs, kad mūsų prašymai keistai sutapo su R.Kurlianskio prašymu.“

Seimo narys svarstė, jog tai reiškia, kad kažkokie A.Guogos ir R.Kurlianskio pokalbiai apie tai galėjo vykti: „Ar juose buvo kalbama apie ministro postą, aš nežinau, bet tokia tikimybė vertinant tuo metu buvusius partijos reitingus buvo.

Jis buvo mūsų šešėlinis ūkio ministras, todėl pretendavo ir į ministrus. Gal jis atsitraukė supratęs, kad daugiausia šansų juo tapti yra likus partijoje.“

E.Gentvilas taip pat neatmetė, kad R.Kurlianskio pokalbiai su A.Guoga galėjo vykti tuometės partijos vadovybės pageidavimu.

Žadėjo netrukus prabilti

Šią savaitę „Lietuvos ryto“ pakalbintas E.Masiulis nenorėjo komentuoti A.Guogos kalbų apie susitikimus su R.Kurlianskiu, jam galimai darytą spaudimą ir žadėtą ūkio ministro postą, nes šis politinės korupcijos bylos epizodas yra tiesiogiai susijęs su jam pareikštais įtarimais.

Buvęs politikas dienraščiui žadėjo, kad savo komentarą ir A.Guogai neparankių klausimų pateiks sulaukęs oficialių kaltinimų.

Tai esą turėtų įvykti netrukus.

„Man nesuprantama, kodėl ši byla, kurios detalės aptariamos autobusuose ir turguje, vis dar nėra pasiekusi teismo“, – stebėjosi įtariamuoju tapęs buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Be kitų įtarimų, E.Masiulis yra įtariamas iš R.Kurlianskio paėmęs nematerialų, ekonominės vertės rinkoje neturintį kyšį sau ir partijai, kai jo prašymu verslininkas susitiko su A.Guoga ir, pasitelkęs turimą įtaką, įkalbėjo europarlamentarą atsisakyti planų įkurti frakciją „Klestinti Lietuva“.

Turėjo teisintis ir V.Alekna

Šią savaitę dėl A.Guogos pareiškimų kilo dar vienas šurmulys.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, europarlamentaras politinės korupcijos bylos tyrėjams nurodė girdėjęs, jog Liberalų sąjūdis į savo gretas esą už pinigus prisiviliojo olimpinį ir pasaulio čempioną Virgilijų Alekną.

A.Guoga pasidalijo informacija, kad buvusiam garsiam sportininkui už kandidatavimą į Seimą buvo pažadėta ar netgi paklota įspūdinga 200 tūkst. eurų suma.

Šiuos pinigus būsimam Seimo nariui per jo žmoną Kristiną Aleknienę neva perdavė liberalas Šarūnas Skyrius.

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ V.Alekna pripažino, kad pastarasis yra jo kaimynas ir geras draugas.

Beje, Š.Skyriaus pavardė skambėjo vadinamojoje Baku aferoje. Estijoje buvęs bankininkas 2014 metais buvo teisiamas už tai, kad su partneriais Azerbaidžane, žadėdami milžinišką pelną, išplatino obligacijų emisiją už 12 mln. eurų, bet iš garsių investuotojų surinkti pinigai pradingo.

Šią savaitę „Lietuvos ryto“ kalbintas A.Guoga išsižadėjo ankstesnių žodžių apie pinigus čempionui, bet iš karto paskambino V.Aleknai ir atsiprašė už tai, kad įvėlė į nemalonią istoriją.

Pats V.Alekna neigė gavęs pinigų. Su socialdemokratais prieš Seimo rinkimus derybas vedęs čempionas aiškino, kad liberalų stovyklą pasirinko dėl jam priimtinos ideologijos ir artimų žmonių sąsajų su šia partija.

Liberalų sąjūdžio lyderis E.Gentvilas „Lietuvos rytui“ tvirtino pats kalbų apie už pinigus esą viliotas garsenybes negirdėjęs, tačiau mano, kad A.Guoga turėjo įvertinti jam gresiančią atsakomybę už melagingus parodymus.

Tuo metu E.Masiulis europarlamentaro kalbas apie pinigus V.Aleknai pavadino kliedesiais: „Aš viešai kviečiu A.Guogą sėstis prie jo taip mėgstamo melo detektoriaus ir pasitikrinti. Jeigu žmogus – ne bailys, turėtų sutikti.“

Paragino atsisakyti mandato

Užvakar liberalų vadovybė paragino A.Guogą atsisakyti europarlamentaro mandato.

„Jau ne pirmą kartą A.Guoga patvirtino savo, bobos liežuvautojos, reputaciją. Siūlau jam pasitikrinti, ką vis dėlto turi kelnėse, ir pagaliau priimti bent vieną tvirtą sprendimą – pasitraukti iš Europos Parlamento, į kurį pateko per Liberalų sąjūdį“, – pareiškė E.Gentvilas.

Tai išgirdęs A.Guoga atkirto, kad E.Gentvilas pigiai politikuoja, o trauktis iš Europos Parlamento neketina, nes jį išrinko žmonės.

Liberalų sąjūdžio vadovui trūko kantrybė

– Jūs paraginote Antaną Guogą pasitraukti iš Europos Parlamento po neva jo liudijimų STT, jog Virgilijui Aleknai už tai, kad į rinkimus eitų kartu su liberalais, buvo sumokėta 200 tūkst. eurų. Kodėl? – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė paklausė Liberalų sąjūdžio vadovo Eugenijaus Gentvilo.

– Prisiminkime ir ankstesnius dalykus. A.Guoga ir Arvydą Sabonį yra apkalbėjęs pats būdamas Krepšinio federacijos viceprezidentas. Dabar – kitą Lietuvos autoritetą. Svarbiausia, kad ne šiaip apkalbėjęs, o savo parašu patvirtinęs parodymus liudydamas STT.

Ar žmogus turi bent kiek savigarbos, ar neturi?

Ar palaidas liežuvis yra jo priešas, ar jis prisiima atsakomybę, ar tik asmeniškai atsiprašinės V.Aleknos, ką darė telefonu, ar pagaliau priims kokį nors normalų sprendimą.

Man asmeniškai irgi yra tekę po įvairių A.Guogos publikacijų, jam dar tebesant partijoje, išgirsti kokį nors jo patapšnojimą per petį per krepšinio rungtynes: nepyk, man trūksta patirties, aš pasikarščiavau, atleisk man.

Apšmeižiamas žmogus viešai, o šiuo atveju net STT liudijimuose, o po to atsiprašinėjama ir manoma, kad tai – vyriškumo požymis. Aš manau, ne.

– Tam, kad jūs teigtumėte, jog A.Guoga melavo ar fantazavo nuėjęs į STT, reikia žinoti ar būti labai užtikrintam, kad taip yra.

– Pirmiausia A.Guoga turėtų būti užtikrintas, jog taip yra, o ne pliurpti, kas jam ant liežuvio užeina, pateikdamas, kad esu girdėjęs.

Pažiūrėsime, kokie ten tikrieji liudijimai su A.Guogos parašu.

– Jūs susipažinęs su byla?

– Ne, aš nesu susipažinęs su byla.

– Bet kokius nors pokalbius esate girdėjęs?

– Pokalbius apie pokalbius. Aš esu liudytojas šioje byloje ir net mūsų samdomas advokatas man neteikia duomenų, detalių. Kreipiausi į bylos tyrimui vadovaujantį prokurorą Justą Laucių ir klausiau, kaip yra.

Aš, partijos vadovas, samdau advokatą mums ginti, jis grįžta susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir sako: aš tau negaliu nieko sakyti, nes tu eisi į teismą kaip liudytojas šioje byloje. Paradoksali situacija. Detalių nežinau, bet suprantu situaciją, žinau ją, o po to žmogus pasako: taip, aš čia gandus buvau girdėjęs.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder