Už neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks pakloti 2000 litų

Už neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks pakloti 2000 litų

Pirmadienį aplinkos ministras Valentinas Mazuronis nustatė naujus įkainius už neteisėtai sužvejotas žuvis. Daugiausia, dešimt kartų, padidėjo įkainiai už lašišas ir šlakius - skaičiuojant žalą už tokią neteisėtai sugautą žuvį, ji bus įkainota 2000 litų. Iki šiol šios žuvys buvo įkainotos 200 litų.

Žalos įkainiai už neteisėtai sugautą aštriašnipį eršketą, šamą, ungurį ar skersnukį padidinti penkis kartus - brakonierius už tokią žuvį nuo šiol turės atlyginti jau nebe 200 litų, o 1000 litų žalą.

Penkis kartus brangiau įkainotas ir neteisėtai sugautas kiršlys, lydeka, margasis upėtakis, salatis, sykas, sterkas, ūsorius, vėgėlė - įkainiai už šias žuvis padidinti nuo 100 iki 500 litų.

Taip pat penkis kartus didesnis ieškinys bus pateiktas ir už neteisėtai sugautą baltąjį amūrą, karpį, karšį, lyną, meknę, otą, plačiakaktį, šapalą, žiobrį - nebe 40, o 200 litų už kiekvieną iš šių žuvų.

Įkainiai už mažiau vertingas žuvis taip pat padidinti. Už neteisėtai sugautų menkių ar stintų kilogramą reikės atlyginti nebe 20, o 50 Lt žalą, už plekšnių kilogramą - nebe 5, o 20 Lt, už strimelių ar šprotų kilogramą - nebe 2, o 10 Lt.

Jeigu pažeidimas padarytas ichtiologiniame draustinyje ar gamtiniame rezervate, taikomas trigubas žalos įkainis.

Pristatydamas naujus įkainius, aplinkos viceministras Linas Jonauskas pirmadienį teigė, kad pagrindinis jų tikslas - paskatinti kuo daugiau žvejų įsigyti žvejybos leidimus. Už leidimus gauti pinigai, pasak viceministro, bus naudojami žuvų ištekliams šalies vandens telkiniuose išsaugoti ir gausinti.

"Mūsų tikslas tikrai nėra surinkti iš baudų daug pinigų. Šitas žalos padidinimas yra prevencinis, ir mes tikimės, kad šita priemonė paskatins neiti ir nebrakonieriauti. Jeigu už vieną žuvį teks susimokėti 2000 litų, kalbant apie lašišą, tai gal jau ją legaliai, oficialiai, galima geriau pasigauti ir pigiau negu brakonieriaujant", - sakė L. Jonauskas.

Pasak viceministro, šiuo metu leidimas lašišų žvejybai nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 15 d. kainuoja 10 litų vienai parai.

"Taip kad tikrai geriau nusipirkti tą leidimą ir žvejoti, negu kad mokėti tūkstantines baudas. Tas pats ir su kitomis žuvimis", - teigė L. Jonauskas.

Naujieji įkainiai įsigalios artimiausiu metu, kai bus paskelbti "Valstybės žiniose".

Ateityje, sakė L. Jonauskas, taip pat svarstoma išplėsti gamtos apsaugos inspektorių įgaliojimus, kad jie į pažeidimus galėtų reaguoti ir brakonierius bausti ne tik reidų metu arba darbo valandomis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder