Užsienio reikalų ministras: stodami į ES grąžinome jai Europos demokratijos ir konstitucingumo istorijos elementus

Užsienio reikalų ministras: stodami į ES grąžinome jai Europos demokratijos ir konstitucingumo istorijos elementus

Lietuvai per aštuonerius narystės ES metus teko patirti ne tik pakilimų, bet ir sunkumų, tačiau šalis ne tik prieš juos atsilaikė, bet ir parodė susitelkimo ir kantrybės pavyzdį, o visuomenė išliko principinga ir ištikima laisvės ir solidarumo vertybėms, sako užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis aštuntųjų Lietuvos narystės ES metinių proga.

"Tai - mūsų indėlis į ES istoriją, kuriuo galime didžiuotis", - pabrėžia ministras.

Pasak jo, stodami į Europos Sąjungą grąžinome jai Europos demokratijos ir konstitucingumo istorijos elementus.

"1791 m. gegužės 3 d. Abiejų Tautų Respublikos Seimas priėmė pirmąją Europoje rašytinę konstituciją. Tai svarbus etapas mūsų valstybių raidoje, pademonstravęs visai Europai mūsų politinę bei pilietinę brandą ir siekį kurti modernią, į žmogų orientuotą valstybę. Netrukus po Konstitucijos priėmimo pasirodęs jos lietuviškas vertimas it žiežirba pakurstė kaitrią lietuvybės ugnį, o tų pačių metų spalio 20 d. priimtas konstitucinis aktas - Abiejų Tautų Tarpusavio Įžadas - užtikrino abiejų tautų lygybę ir įtvirtino Lietuvos kaip tarptautinės teisės subjekto padėtį", - teigia A.Ažubalis.

Jo vertinimu, Lietuva ir Lenkija sukūrė tai, ką galima laikyti šiuolaikinės ES prototipu.

"Šiandien išdidžiai minime šias tris datas ir, atsiremdami į didingą praeitį, drąsiai žengiame į ateitį, ruošdamiesi dar vienai svarbiai mums datai - 2013 m. liepos 1-ajai, pirmininkavimo ES pradžiai", - sako ministras Užsienio reikalų ministerijos išplatintame sveikinime Lietuvos piliečiams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder