Vaikų teisių tarnybos: "Nebus pinigų - tegul nekelia reikalavimų"

Vaikų teisių tarnybos: "Nebus pinigų - tegul nekelia reikalavimų"

Vaiko teisių apsaugos tarnybų vadovai skambina pavojaus varpais - esą jei ir ateinančiais metais iš šalies biudžeto šių tarnybų funkcijoms vykdyti bus skiriama tiek lėšų, kiek jų buvo šiemet, šių tarnybų specialistai nebepajėgs tinkamai ginti vaikų interesų.

Šiemet vaiko teisių apsaugos funkcijai vykdyti esą buvo skirta 82 proc. minimalaus poreikio lėšų. Vaiko teisių apsaugos tarnybų vadovai tikina, kad šių lėšų nepakako net darbo užmokesčiui, ką jau kalbėti apie kvalifikacijos kėlimą, darbo vietų išlaikymą, transporto išlaidas.

"Pasakysiu tiesiai šviesiai - neužtenka pinigų benzinui, kad būtų galima važiuoti pas problemines šeimas", - neslėpė Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė.

Vakar pas ją susirinkusios kolegės iš Klaipėdos apskrities miestų diskutavo, kad situacija darosi nebevaldoma. Dalis vaiko teisių apsaugos skyrių turėjo sumažinti etatus, tad dabar esą nepakanka žmonių, kad būtų tinkamai vykdomos funkcijos.

"Negana to, likę dirbti mūsų darbuotojai priversti eiti nemokamų atostogų, nes trūksta pinigų algoms išmokėti. Pavyzdžiui, mūsų skyriuje kiekvienas specialistas jau ėjo po 13 dienų nemokamų atostogų. Metai dar nesibaigė - gali tekti ir dar "pailsėti", - pasakojo Skuodo rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Zita Lenkienė.

Etatų mažinimas ir nemokamos atostogos nesvetima tema ir kitų rajonų šios srities specialistams.

"Liūdniausia tai, kad kasmet vaiko teisių apsaugos specialistams plečiamos funkcijos, vis didėja reikalavimai. O realiai mes neturime galimybių lankyti jokių seminarų ar kvalifikacijos kėlimo kursų. Net nėra galimybių tinkamai ginti ir atstovauti vaiko teisėms ir jo teisėtiems interesams teismuose. Juk nepasakysi teismui, kad pas mus sumažėjo darbuotojų, todėl dabar ateisime tik į kas antrą teismą. O teismai vyksta ir rajonuose - lėšų, kad galėtume ten vykti, - nėra", - pyko Šilutės rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Indra Pranaitienė.

Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnybų vadovų asociacijos pirmininkė Aldona Striaukienė raštu kreipėsi į šalies valdžią, prašydama, kad būtų sprendžiamas šios tarnybos funkcijų finansavimas 2011 metais.

Rašte, be kita ko, rašoma, kad tuo atveju, jei kitais metais iš valstybės biudžeto vaiko teisių apsaugos funkcijai vykdyti bus skiriama tiek pat lėšų, kaip ir šiemet, - ateinančiais metais bus dirbama su pertrūkiais ir nebus galimybių iš esmės spręsti vaiko teisių apsaugos problemų.

"Tegul tokiu atveju iš mūsų nereikalauja, kad kokybiškai ir operatyviai atliktume funkcijas", - reziumavo G. Aurylienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder