Valdo Adamkaus planuota rezidencija Prezidentūroje virs pilietinės edukacijos centru

Valdo Adamkaus planuota rezidencija Prezidentūroje virs pilietinės edukacijos centru

Prezidento Valdo Adamkaus planuota antroji valstybės vadovo rezidencija Prezidentūros rūmuose virs lankytojams atviru pilietinės edukacijos centru.

Planuojama, kad šio centro pirmoji ekspozicija bus atverta po metų, o galutinai jis bus baigtas per dvejus trejus metus. Skaičiuojama, kad centro įrengimas kainuos apie tris milijonus litų. Papildomų lėšų centro statybai Prezidentūra nežada prašyti, esą turėtų užtekti vidinių resursų.

"Idėja prasidėjo nuo to, kad Prezidentūroje yra jau pastatytų pastatų, kurie 2007 metais Prezidento V. Adamkaus sprendimu buvo statomi valstybės vadovo rezidencijai. Atėjus krizei Prezidentės sprendimu darbai buvo sustabdyti, ir tada Dalia Grybauskaitė nusprendė, kad šiuos pastatus reikia atverti visuomenei", - naujienų agentūrai ELTA sakė Prezidentės patarėja Rūta Kačkutė.

Prezidentės patarėjos teigimu, šie pastatai, kuriems praėjusioje kadencijoje buvo išleista 6,6 mln. litų, jau stovi, tačiau juose nėra vidinės apdailos.

"Mes turime išorines sienas bei viduje yra niekas neįrengta, tai (...) kaip tik dabar galima keisti statinių paskirtį", - pažymėjo R. Kačkutė.

Pasak patarėjos, Prezidentės manymu, valstybės vadovui nereikia dviejų rezidencijų, tačiau visuomenei trūksta pilietiškumo, valstybės edukacijos centro, "kur būtų išsamiai supažindinama su tuo, kas yra valstybė, kaip ji veikia, kas yra demokratinė valstybė, kokios yra jos institucijos, kaip pilietis gali aktyviai dalyvauti valstybės valdyme".

"Norint tai daryti turi labai gerai išmanyti visus mechanizmus ir būdus. Dėl to buvo nuspręsta kurti pilietiškumo edukacijos centrą. Jis bus skirtas ypač moksleiviams, jaunimui, paaugliams, bet, žinoma, ir visiems Lietuvos žmonėms bei užsienio svečiams", - sakė R. Kačkutė.

Pasak Prezidentės atstovės, jame bus eksponuojama istorinių eksponatų, valstybės dokumentų ir meno kūrinių, pavyzdžiui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų kūryba, kurioje bus irgi ieškoma atsakymų į klausimus: "Kas yra dabartinis pilietis, ką reiškia būti lietuviu, ką reiškia sąvoka "suverenitetas priklauso tautai" ir t. t.?"

"Bus dirbama įvairių interaktyvių žaidimų, debatų forma. Tai bus visuomenei atviras ir nemokamas edukacijos centras. Jame dirbs žmonės, kurie priiminės grupes, centre bus galima vesti pilietiškumo pamokas", - sakė R. Kačkutė.

Pasak Prezidentės patarėjos, kaip rodo apklausos, pilietiškumo ugdymas mokyklose dažnai yra sureikšminamas tik valstybinių švenčių metu, tai nėra nuolatinis procesas. "Šitame centre edukacija vyks nuolatos", - sakė R. Kačkutė.

Šalies vadovės patarėja atkreipė dėmesį, kad tai nėra pirma Prezidentūros erdvių atvėrimo iniciatyva. Prezidentūroje rengiamos parodos, paskaitos, koncertai, šiltuoju metų laiku lankytojai gali apžiūrėti Prezidentūros kiemą ir parką, rengiamos ekskursijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder