Valentinas Mazuronis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Gedimino Grinos pasiūlymo naikinti tautinių mažumų mokyklas

Valentinas Mazuronis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Gedimino Grinos pasiūlymo naikinti tautinių mažumų mokyklas

Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Gedimino Grinos viešo siūlymo naikinti tautinių mažumų mokyklas.

V. Mazuronio nuomone, toks buvusio aukšto pareigūno viešas raginimas naikinti tautinių mažumų mokyklas yra tautinės nesantaikos kurstymas. "Įvertinant per daugelį metų susiklosčiusią tautinių mažumų situaciją Lietuvoje, pasiūlymas naikinti tautinių mažumų mokyklas arba "švietimo getus", kaip juos pavadino buvęs VSD vadovas, sukėlė didžiulį pasipiktinimą tarp mažumų. Manau, kad stengiamasi supriešinti Lietuvos piliečius tarpusavyje, o tokie veiksmai kenkia Lietuvos valstybei", - teigia Darbo partijos pirmininkas.

Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos konvencija, prie kurios prisijungusi Lietuva, numato, kad tos šalys, kuriose tradiciškai arba gausiai gyvena tautinėms mažumoms priklausantys asmenys, turi stengtis kiek įmanoma užtikrinti, kad mažumoms priklausantys asmenys turėtų reikiamas galimybes mokytis tos mažumos kalbos arba mokytis ta kalba. V. Mazuronio nuomone, toks siūlymas aiškiai pažeistų Lietuvos tarptautinius ir nacionalinius įsipareigojimus.

"Lietuva ir taip susiduria su tautinių mažumų problemomis. Šis siūlymas, tik dar labiau paaštrins situaciją ir tikrai nepadės konstruktyvaus dialogo paieškoms. Viešas buvusio aukšto valstybės pareigūno pareiškimas sukėlė didelį rezonansą tarp tautinių mažumų. Tyčia ar netyčia, mano manymu, G. Grina kursto tautinę nesantaiką šalyje, o toks elgesys dabartinėje geopolitinėje situacijoje yra labai pavojingas ir tiesiogiai kenkia Lietuvos valstybei, į tokius dalykus reikia žiūrėti labai rimtai", - sako V. Mazuronis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder