Vegetarinį meniu rengia ir vaikams

Vegetarinį meniu rengia ir vaikams

Kėdainių Krišnos sąmonės bendrija, teisinėmis priemonėmis pasiekusi, kad Lietuvos kariuomenėje būtų sudaryta galimybė maitintis vegetariškai, dabar siekia įteisinti vegetarinės mitybos pasirinkimo galimybę šalies darželiuose ir mokyklose.

"Visi valstybiniai darželiai ir mokyklos Lietuvoje yra skirti visavalgiams, tačiau randasi vis daugiau šeimų, kurioms mėsos vartojimas nepriimtinas dėl etinių, moralinių, religinių ar sveikatos priežasčių. Nesant galimybės rinktis alternatyvų vegetarinį valgiaraštį, tokių šeimų vaikams nėra įmanoma gauti subalansuotą mitybos racioną, kas ypač svarbu augančiam organizmui. Nesuteikiant galimybės švietimo įstaigose vaikams rinktis vegetarinį valgiaraštį, ne tik kyla pavojus vaikų sveikatai dėl maistinių medžiagų nepakankamumo, bet kyla grėsmė ir vaikų psichologinei bei emocinei būsenai, nes jiems nėra užtikrinamos lygios teisės ir galimybės kaip kitiems vaikams", - rašoma vaišnavų bendruomenės pranešime visuomenei.

Krišnaitai teigia, kad vegetarinė mityba yra visiškai natūralus reiškinys. Argumentuojama, jog Pasaulinė sveikatos organizacija neseniai pripažino ir oficialiai paskelbė, kad dažnas mėsos vartojimas didina vėžinių susirgimų riziką, todėl vegetarinę mitybą esą renkasi savo ir savo atžalų sveikata besirūpinančios šeimos.

"Tėvai yra priversti rinktis privačius specializuotus vegetarinius darželius ir mokyklas, kurių Lietuvoje itin mažai, o jų kaina ne kiekvienam prieinama. Padėtį galima pakeisti darželiuose ir mokyklose užtikrinant galimybę rinktis alternatyvų vegetarinį valgiaraštį", - buvo rašoma pranešime, kuriuo šalies gyventojai raginti finansiškai paremti teisinį vegetarinės mitybos vaikų darželiuose ir mokyklose įvedimo procesą.

Vaišnavų teigimu, teisinių dokumentų parengimas kainuoja 4500 Eur. Iniciatyvą palaikantys piliečiai šią sumą paaukojo per 25 dienas.

Vegetarinės mitybos darželiuose ir mokyklose idėjos iniciatorius ir atstovas ryšiams su visuomene Žilvinas Užkuraitis džiaugiasi aktyviu visuomenės palaikymu ir užtikrino, jog procesas vyksta.

"Teisiniai dokumentai jau parengti. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atlieka tyrimą, ar nepažeidžiamos vegetarų teisės ugdymo įstaigose nesudarant alternatyvaus valgiaraščio. Sykiu Sveikatos bei Švietimo ir mokslo ministerijos rengia vegetarinis meniu ugdymo įstaigoms. Tiesa, pirminis atsakymas iš ministerijų buvo formalus, neva maitinimo alternatyvos yra ugdymo įstaigos vidaus reikalas, tačiau mes nenusileidome ir siekiame, jog būtų oficialus patvirtintas alternatyvus vegetarinės maitybos valgiaraštis. Iki rugpjūčio pabaigos laukiame rezultatų. Po to meniu turi patvirtinti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba", - sakė Ž. Užkuraitis.

Šiuo metu vaišnavai vėl renka pinigus teisinei pagalbai apmokėti. Šįsyk juos papiktino premjero, finansų ministro ir socialdemokratų frakcijos atstovų sutarimas, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas.

"Manome, kad toks lengvatų suteikimas smurtiniam maistui yra diskriminacija vegetarinės mitybos šalininkų atžvilgiu. Sieksime, kad būtų įvestas lengvatinis tarifas ne tik mėsos, bet kitiems maisto produktams (vaisiams, daržovėms bei kruopoms). Teisinės dokumentacijos parengimas kainuoja 860 eurų. Kviečiame visus prisijungti prie šios iniciatyvos", - ragino bendrijos atstovas ryšiams su visuomene.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder