Vidmantas Žiemelis tapo referendumo iniciatyvinės grupės koordinatoriumi

Vidmantas Žiemelis tapo referendumo iniciatyvinės grupės koordinatoriumi

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo Seimo paskelbto referendumo dėl naujos atominės elektrinės statybos iniciatyvinę grupę kaip politinės kampanijos dalyvį.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, VRK pranešta, kad šios grupės koordinatorius yra Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis. Jam šias pareigas patikėjo Socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijų frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės lyderiai.

Pasak V. Žiemelio, referendumo iniciatyvinė grupė veiks kaip savarankiškas politinės kampanijos dalyvė. Jo teigimu, referendumo agitacijos išlaidos (jei tokios bus) galės būti apmokamos tik iš specialios banko sąskaitos, kuriai paaukoti lėšas turi teisę tik fiziniai asmenys tokia pat tvarka, kaip ir Seimo rinkimų kampanijai.

Referendumo koordinatorius "krikščionis" V. Žiemelis apgailestauja dėl kai kurių politikų pradėto negarbingo piliečių klaidinimo ir paskelbto svarbaus referendumo menkinimo, esą Vyriausybei jau apsisprendus statyti Visagino AE, tautos balsas tariamai nebereikšmingas.

Politikas pastebi, kad patariamasis referendumas nuo privalomojo (dėl svarbiausių Konstitucijos nuostatų keitimo) skiriasi sprendžiamais klausimais, o ne tautos valios teisine galia. "Nors atominės elektrinės klausimu referendumas nėra privalomas, bet jį Seimo sprendimu surengus, politinė valdžia bus įpareigota vykdyti tautos tiesiogiai per referendumą pareikštą valią", - tvirtina Krikščionių partijos frakcijos seniūnas V. Žiemelis.

Krikščionių partijos pirmininkas, ekspremjeras Gediminas Vagnorius ragina referendumo oponentus laikytis Konstitucijos ir nemenkinti joje tautai suteiktos aukščiausios suverenios galios. Jo teigimu, per įvykusį referendumą tautos tiesiogiai pareikšta valia sukeltų ne tik teisinius, bet ir politinius padarinius - jei nebus pritarta VAE statybai, naujai išrinktas Seimas privalės pakeisti atitinkamus įstatymus, nebent valstybė išsuktų iš demokratijos kelio.

"Kai kurių valdančiųjų politikų pasisakymai, jog esą neprivalu bus vykdyti referendume tautos tiesiogiai priimto sprendimo, tolygūs teigimui, jog po Seimo rinkimų dabartinė Vyriausybė gali nepaklusti tautos valiai užleisti politinę valdžią naujajai Seimo daugumai", - tvirtina Krikščionių partijos lyderis G. Vagnorius.

Kaip primena ELTA, šių metų spalio 14 dieną kartu su Seimo rinkimais Lietuvoje vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje. Tai liepos 16 d. nutarė Seimas.

Referendumui bus pateiktas šio svarbaus valstybei ir tautos gyvenimui klausimo sprendimo tekstas: "Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder