Vilniuje rengiamas Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas

Vilniuje rengiamas Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas

Ateinančią savaitę, rugsėjo 4 dieną, Vilniuje rengiamas Lietuvos šiais metais koordinuojamo Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikimas.

Numatoma aptarti Šiaurės ir Baltijos regiono bendradarbiavimo perspektyvas, Rytų partnerystės šalių ir Artimųjų Rytų aktualijas, euro zonos, nusiginklavimo bei kitus aktualius tarptautinės politikos klausimus.

Ministrai taip pat apžvelgs šių metų rezultatus, pasiektus įgyvendinant 2010 m. ekspertų parengtą raportą, apibrėžiantį Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo gaires.

2012 m. Šiaurės ir Baltijos šalys įgyvendino nemažai priemonių, skirtų plėtoti glaudesnius regiono santykius. Parengta NB8 šalių diplomatinių atstovybių galimybių ir poreikių duomenų bazė, šalys vienos kitoms suteikė savo diplomatinių atstovybių patalpas. Regiono diplomatai kartu lankėsi Moldovoje, kur patvirtino paramą šios valstybės Europos integracijos siekiams.

Lietuva šiemet inicijavo regioną pristatančių skilčių internete parengimą bei sukūrė NB8 skirtą ministerijos interneto svetainę. Birželį Vilniuje surengta tarptautinė konferencija, skirta lyčių lygybės ir vystomojo bendradarbiavimo klausimams.

Šiais metais vyko parengiamieji darbai 2013 m. numatytoms jungtinėms Šiaurės ir Baltijos šalių branduolinės saugos pratyboms Suomijoje. Kontaktus užmezgė aštuonių valstybių kibernetinės saugos ir skaitmeninės rinkos ekspertai.

Penkias Šiaurės ir tris Baltijos šalis vienijantis neformalus NB8 veikia nuo 1992 m. Kasmetį aštuonetuko užsienio reikalų ministrų susitikimą organizuoja NB8 veiklą koordinuojanti valstybė. Praėjusiais metais renginys vyko Helsinkyje, 2013-aisiais jis bus rengiamas NB8 koordinavimą iš Lietuvos perimsiančioje Švedijoje.

Susitikimo išvakarėse, rugsėjo 3-iąją, vyks Užsienio reikalų ministerijos ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto organizuojamas Šiaurės, Baltijos valstybių ir JAV akademinis renginys "Šiaurės Europos šviesa ir šešėliai: saugumo ir tapatybės modeliai".

Sustiprintos partnerystės Šiaurės Europoje (E-PINE) rėmuose vyksiančiame renginyje dalyvaus NB8 šalių ir JAV politikos mokslų ekspertai.

E-PINE yra JAV ir NB8 bendradarbiavimo iniciatyva, oficialiai paskelbta Vašingtone 2003 m. E-PINE ekspertų susitikimas kasmet rengiamas jo veiklą koordinuojančioje valstybėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder