Vytautas Gapšys nori, kad dėl jo būtų kreipiamasi į Konstitucinį Teismą

Vytautas Gapšys nori, kad dėl jo būtų kreipiamasi į Konstitucinį Teismą

Seimo narys "darbietis" Vytautas Gapšys, dėl kurio apkaltos procedūros trečiadienį šauktoje neeilinėje sesijoje turėjo apsispręsti parlamentarai, tikisi, kad dėl jo Seimas kreipsis į Konstitucinį Teismą (KT).

"Nei džiaugiuosi, nei nesidžiaugiu. Sesijos darbų programa buvo visiškai silpna, o dėl manęs asmeniškai (aš pasakiau ir per plenarinį posėdį) kovo 10 d., tikiuosi, kad tas klausimas bus išspręstas, kreiptasi į Konstitucinį Teismą ir sudėlioti visi taškai. Aš pats frakcijos prašiau, kad tai būtų padaryta, ir nematau čia reikalo dėl to neeilinės sesijos šaukti. Tai buvo galima padaryti kovo 10 d. nešvaistant mokesčių mokėtojų pinigų", - Seime žurnalistams sakė politikas po Seimo posėdžio, kuriame nepritarta neeilinės sesijos darbų programai, sesija paskelbta neįvykusia.

Pasak V. Gapšio, KT bus prašoma išaiškinti, ar yra pagrindas jam pradėti apkaltos procesą. Pats V. Gapšys teigė tam nematąs jokio pagrindo, nes nusikalstama veika padaryta iki priesaikos davimo. Kreipimasis į KT, anot parlamentaro, reikalingas, kad nebūtų politikavimo.

"Aš sutinku, kad per vieną dieną ypatingos skubos tvarka būtų kreiptasi į Konstitucinį Teismą. Aš nueisiu su savo teisiniais argumentais į Konstitucinį Teismą, ten juos išsakysiu, jeigu mane tiktai pakvies. O čia politikai tegu užsiima politiniais dalykais, kurie yra svarbesni negu V. Gapšio klausimas", - kalbėjo "darbietis".

Didžiausios valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė teigė, kad socialdemokratai būtų palaikę kreipimąsi į Konstitucinį Teismą.

"Būtume pritarę kreipimusi į Konstitucinį Teismą. Išsiaiškinti galima, bet aš manau, kad dėl šito klausimo (lygiai tą patį ką kalbėjo pats V. Gapšys, jis neprotestavo, kad nebūtų šito klausimo) yra balsavimas ne dėl jo. Ir eilinės sesijos metu tai labai sėkmingai būtume padarę", - kalbėjo I. Šiaulienė.

ELTA primena, kad parlamentarai trečiadienį turėjo spręsti, ar pradėti apkaltos procedūrą "darbiečiui" V. Gapšiui dėl jo vaidmens apgaulingai tvarkant Darbo partijos buhalteriją.

Nutarus pradėti apkaltos procedūrą, Seimas pirmiausiai kreiptųsi į KT prašydamas išsiaiškinti, ar V. Gapšio veiksmai neprieštarauja Konstitucijai ir ar jis gali toliau eiti Seimo nario pareigas. Nors Seimo statutas numato, kad apkaltos procedūrą galima pradėti įsigaliojus apkaltinamajam nuosprendžiui, Seimo kanceliarijos Teisės departamentas pažymi, jog Konstitucinis Teismas kartą jau yra išaiškinęs, kad ši procedūra negali būti taikoma veikoms, padarytoms iki Seimo nario priesaikos davimo.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu V. Gapšys pripažintas kaltu dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo 2005-2006 metais, tuo tarpu "darbietis" Seimo nariu tapo 2008 metais. Teismas V. Gapšiui skyrė 3,6 tūkst. eurų baudą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder