Zenonas Vaigauskas: mažas skirtumas tarp kandidatų nereiškia automatinio balsų perskaičiavimo

Zenonas Vaigauskas: mažas skirtumas tarp kandidatų nereiškia automatinio balsų perskaičiavimo

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas sako, kad 11 balsų skirtumas tarp antro ir trečio kandidato renkant Šilutės merą greičiausiai viršys paklaidą, ir antrame ture varžysis Tvarkos ir teisingumo bei Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovai.

Nors Šilutėje mero pakartotinių rinkimų metu nepavyko išrinkti, pirmajame ture žymia persvara laimėjo "tvarkietis" Vytautas Laurinaitis (29,75 proc., 4379 balsai), antroje vietoje liko Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) narys Arvydas Jakas (17,17 proc., 2527 balsai), nuo jo vos 11 balsų atsiliko socialdemokratas Alfredas Nausėda (17,10 proc., 2516 balsų). Pasak Z. Vaigausko, remiantis ankstesnių rinkimų praktika, 11 balsų skirtumas yra pakankamai žymus, kad būtų galima teigti, jog perskaičiavus balsus A. Jako ir A. Nausėdos pozicijos nesikeis.

"Savivaldybių rinkimų įstatymas nenumato automatinio balsų perskaičiavimo, bet pas mus rinkimų praktika yra susiklosčiusi, kad, kai tas balsų skirtumas yra labai mažas (...), paprastai perskaičiuojami biuleteniai. Ar bus prašymas iš Socialdemokratų partijos, mes kol kas tokio neturime", - sakė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Šilutėje savivaldybės tarybą suformuos visos rinkimuose dalyvavusios partijos: socialdemokratai gavo 6 mandatus, Tvarka ir teisingumas - 5, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir konservatoriai - po 3, liberalai bei Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, taip pat ir visuomeninis komitetas "Už žmonių valdžią" - po 2, Darbo partija - 1 mandatą.

Šilutėje renkant tarybų narius buvo sugadinti daugiau kaip 7 proc. biuletenių. Z. Vaigausko nuomone, didelis sugadintų biuletenių skaičius rodo, kad gyventojai nėra patenkinti rinkimuose dalyvaujančiais kandidatais ir gadindami biuletenius išreiškia savo pilietinę poziciją.

Sekmadienį vykusių pakartotinių savivaldos rinkimų metu Trakų rajono mere buvo išrinkta Liberalų sąjūdžio partijos narė Edita Rudelienė (57,7 proc. balsų), Šilutėje prireiks dar vieno balsavimo - antrame ture dėl mero kėdės varžysis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas A. Jakas ir "tvarkietis" V. Laurinaitis. Varėnos-Eišiškių rinkimų apygardoje vykusių Seimo nario rinkimų metu nugalėjo socialdemokratas Vidas Mikalauskas (42 proc. balsų).

Pakartotinių rinkimų Trakų ir Šilutės savivaldybėse prireikė po to, kai VRK dėl šiurkščių pažeidimų kovą čia vykusius rinkimus pripažino neteisėtais. Varėnoje-Eišiškėse Seimo narys rinktas į parlamentaro liberalo Algio Kašėtos vietą, kuris, tapęs Varėnos rajono meru, atsisakė Seimo nario mandato.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder