Žinių apie „Gazpromo" parduotas Kauno termofikacijos elektrinės akcijas savivaldybė negavo

Žinių apie „Gazpromo" parduotas Kauno termofikacijos elektrinės akcijas savivaldybė negavo

Nors dar praėjusių metų vasarą bendrovės „Clement Power Venture Inc." akcininkas Rimandas Stonys Kauno miesto tarybos kolegijai pasakojo apie planuojamas iki 260 mln. Lt investicijas, kurios garantuotos jam įsigijus iš „Gazpromo" Kauno termofikacijos elektrinės akcijų paketą ir netgi sugebėjo apeiti kliūtis, kad sandoris įvyktų, žadėtos elektrinės rekonstrukcijos link nepajudėta.

Kauno mero Andriaus Kupčinsko teigimu, termofikacijos elektrinės akcijų savininkas iki šiol nepasikeitė, o pernai, rudeniop, kilęs ažiotažas dėl jų galimo perėmimo, jo nuomone, buvo labiau susijęs su visuomenės dėmesio nukreipimu prieš Seimo rinkimus.

„Dėl mums nežinomų priežasčių sandoris iki šiol nėra įvykęs, jį patvirtinančių dokumentų vis dar nėra užregistruota, ir savivaldybės nepasiekė oficialus pranešimas apie elektrinės akcijų savininko pasikeitimą.

Matyt, prieš Seimo rinkimus, vis eskaluojant šį klausimą ir didinant skubotumą, buvo mėginama ne tik visuomenės dėmesį blaškyti, bet ir paminti miesto interesus, išsireikalaujant naujajam akcijų savininkui kuo geresnių sąlygų", - naujienų agentūrai ELTA aiškino Kauno meras, miesto rotušėje surengtoje spaudos konferencijoje.

ELTA primena, kad 2003 m. kovą „Kauno energijos" ir Rusijos koncerno „Gazprom" valdomos KTE pasirašytoje šilumos energijos pirkimo-pardavimo sutartyje buvo įtvirtinta sąlyga, jog iki pat sutarties galiojimo pabaigos (2018 m.) pagrindinis KTE akcininkas - koncernas „Gazprom" - privalo išlaikyti kontrolinį akcijų paketą (bent 51 proc. akcijų). Norint jį perleisti kitai bendrovei, „Gazprom" turi sulaukti „Kauno energijos" ir jos steigėjos - Kauno miesto savivaldybės - pritarimo.

Tuo pačiu buvo sudaryta ir 105 mln. Lt vertės laidavimo sutartis, kur numatyta: jeigu KTE nevykdys investicinių įsipareigojimų, pagrindinis jos akcininkas - koncernas „Gazprom" - atlygins visus „Kauno energijos" ir trečiųjų šalių patirtus nuostolius, žalą bei netesybas. Tų netesybų ne per vieną kartą po kelis milijonus litų „Kauno energijai" iš „Gazpromo" priteisė Arbitražo teismas.

2012 m. balandį „Kauno energijos" vadovus pasiekė „Gazprom" prašymas neprieštarauti 99,5 proc. KTE akcijų paketo perleidimui mažajam elektrinės akcininkui - bendrovei „Clement Power Venture Inc.", beje, panaikinant daugiau nei 100 mln. Lt vertės sutartį. „Clement Power Venture Inc." akcininkas R. Stonys patvirtino nesutinkąs su akcijomis perimti ir „Gazpromo" įsipareigojimą.

„Savivaldybė, kaip „Kauno energijos" steigėja, laikosi tos pozicijos, kad neturi likti ir mūsų įsipareigojimo pirkti 80 proc. miestui reikalingos centralizuotai tiekiamos šilumos iš vieno šaltinio - Termofikacijos elektrinės. Mes ir toliau stengsimės kuo daugiau energijos pirkti pigesnėmis kainomis iš vadinamųjų nepriklausomų gamintojų, kurių mieste vis daugėja", - teigė Kauno miesto savivaldybės vadovas A. Kupčinskas.

Praėjusiais metais energetikos srityje Kaune sulaukta gerų pokyčių. Bendrovė „Kauno energija" pasirašė šilumos pirkimo-pardavimo sutartis su dviem nepriklausomais šilumos gamintojais - bendrovėmis 'GECO Investicijos" ir „Lorizon energy". Nepriklausomų šilumos gamintojų atėjimas į rinką spėjo duoti rezultatų - jau 3 mėnesius iš eilės Kaune šilumos kaina mažėja, tiesa, ne taip sparčiai kaip vartotojams norėtųsi.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder