Žmogaus teisių komitetas: medikams, dirbantiems laisvės atėmimo vietose, atlyginimai turi būti didinami

Žmogaus teisių komitetas: medikams, dirbantiems laisvės atėmimo vietose, atlyginimai turi būti didinami

Kovo 28 d. Žmogaus teisių komitetas posėdyje apsvarstė sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių laisvės atėmimo vietose, problemas. Šį klausimą komitetas nagrinėjo atsižvelgęs į tai, kad sveikatos apsaugos specialistai nenori įsidarbinti laisvės atėmimo vietose dėl padidintos rizikos darbo sąlygų ir neproporcingai mažų atlyginimų.

Laisvės atėmimo vietose dirbančių gydytojų vidutinis atlyginimas yra daugiau kaip 1300 Lt mažesnis negu viešosiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat daugiau kaip 600 Lt mažesnis yra ir vidutinis viduriniosios medicinos grandies darbuotojų atlyginimas. Nuo 2008 m. sausio 1 d. iki 2012 m. sausio 1 d. laisvės atėmimo vietose laikomų asmenų skaičius padidėjo ketvirtadaliu. Daugelyje įstaigų trūksta gydytojų, iš darbo išeina patyrę, daug metų išdirbę gydytojai. Medikams, dirbantiems laisvės atėmimo vietose, tiesiogiai tenka bendrauti su asmenimis, padariusiais nusikalstamas veikas, turinčiais psichikos problemų, sergančiais ŽIV, hepatitais, kitomis užkrečiamomis ligomis.

Atsižvelgdamas į susidariusią situaciją, kuri kelia pavojų dėl prigimtinio žmogaus orumo pažeidimų nesuteikiant būtiniausios sveikatos priežiūros, komitetas ragina Vyriausybę ir atsakingas institucijas kuo greičiau spręsti sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių laisvės atėmimo vietose, atlyginimų pakėlimo klausimą ir priimti tam reikalingus teisės aktus. Teisingumo ministerija jau yra parengusi Vyriausybės nutarimo projektą, kuris sudarytų teisines prielaidas iki 2015 m. pakelti tarnybinius atlyginimus laisvės atėmimo vietose dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams iki 50 proc. ir sulyginti juos su viešųjų asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigose mokamu atlyginimu.

Taip pat komitetas domėjosi nuteistųjų vykdyta bado akcija dėl keičiamos maisto produktų bei būtiniausių prekių įsigijimo tvarkos. Posėdyje dalyvavęs Kalėjimų departamento direktorius informavo, kad bado akcija nutraukta. Susitikimuose su Kalėjimų departamento atstovais protesto akcijoje dalyvavusieji nuteistieji išsakė savo nusiskundimus, naujosios tvarkos įsigaliojimas atidėtas iki rugpjūčio 1 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder