Atliekų tvarkymo pokyčiai: karantino metu Neringa tampa švaresnė

Atliekų tvarkymo pokyčiai: karantino metu Neringa tampa švaresnė

Atėjus balandžiui, Neringoje prasidėjo aktyvesni švarinimo darbai – pasikeitus atliekų vežėjui, kurorte sparčiai surenkamos žaliosios atliekos, be to, šiuo metu yra valomi bei dezinfekuojami visi rūšiuojamų atliekų konteineriai – vadinamieji varpeliai. Naujojo vežėjo ekspertai patikina, kad pastarasis darbas bus pabaigtas iki balandžio 27-osios, taigi šiltąjį sezoną kurortas pasitiks švaresnis ir gražesnis.

Šakas surenka tonomis

Balandžio mėnesį bendrovė „Ecoservice Klaipėda“, teikianti atliekų surinkimo bei išvežimo paslaugas, pradėjo žaliųjų atliekų surinkimo darbus Neringoje. „Pradėjome nuo šakų surinkimo. Kurorte jau kelis mėnesius buvo matyti pūpsančios šakų krūvos, tad vienu metu jų surinkome beveik 5 tonas, kai įprastai per metus šakų visoje Neringoje surenkama apie 50 tonų. Tai rodo, kad, nors tokių atliekų ir buvo gausiai prisikaupę, darbai vyksta sparčiai ir pamažu kurortas tampa švaresnis“, – pastebėjimais dalijasi Laimonas Žemaitis, bendrovės atliekų surinkimo administravimo direktorius.

L. Žemaičio teigimu, surinkti šakas, kaip ir kitas žaliąsias atliekas, svarbu laiku, nes ilgainiui tokios atliekos pradeda pūti ir skleisti nemalonų kvapą. Be to, tai gali tapti palankia terpe veistis ir plisti įvairioms bakterijoms. Galiausiai, svarbu ir tinkamai jas rūšiuoti, neišmesti pamiškėse ar tam neskirtuose konteineriuose, antraip tokios atliekos bus netinkamos kompostuoti ir terš aplinką.

Gali palikti prie konteinerių

„Žaliosios atliekos Neringoje surenkamos pagal nustatytą grafiką: žiemą tai daroma kartą per mėnesį, o kitais metų laikais – kas savaitę. Surinktos atliekos keliauja į „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro“ kompostavimo įrenginius“, – apie šių atliekų tvarkymo ypatumus pasakoja ekspertas.

„Ecoservice Klaipėda“ atliekų surinkimo administravimo direktorius primena, kad Neringos gyventojai turi galimybę po genėjimo atlikusias medžių bei krūmų šakas, lapus tvarkingai palikti prie konteinerių. Pageidautina, kad tai būtų daroma atliekų surinkimo išvakarėse, t.y. antradieniais, nes žaliosios atliekos surenkamos trečiadieniais, antraip tos šakos ten gali išgulėti kelias dienas“, – pataria L. Žemaitis.

Išvalys visus Neringos varpelius

Kitas darbas, kurio sparčiai ėmėsi bendrovės komanda Neringoje – tai rūšiavimui skirtų konteinerių, vadinamųjų varpelių, valymas. „Pajūrio regione esantys varpeliai būna labai užteršti sakais, todėl jiems plauti pasitelkiame specialią „Morclean“ techniką. Tai neseniai bendrovės įsigytas aukšto spaudimo įrenginys, kuris vandens temperatūrą pakelia iki 150 laipsnių. Tokia technika šiuo sudėtingu laikotarpiu pasitarnaus tiek konteineriams plauti, tiek ir dezinfekcijai aukštoje temperatūroje atlikti. Tai reiškia, kad ir virusai bus mažiau aktyvūs“, – paaiškina L. Žemaitis.

Bendrovės komanda nuplauna po 40 varpelių per dieną ir iki balandžio 27-osios ketina nuplauti visus 208 Neringoje stovinčius antrinių atliekų konteinerius. Tiesa, tuo darbai mieste nesibaigs. Po varpelių dezinfekavimo ir plovimo, visuose Neringos miestuose – Juodkrantėje, Nidoje, Preiloje ir Pervalkoje – bus išplauti ir dezinfekuoti dar 418 buitinių atliekų konteinerių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder