Kuršių Nerijos pusdienis be elektros: poilsiautojų diena virto košmaru, o verslininkai skaičiuoja nuostolius

Kuršių Nerijos pusdienis be elektros: poilsiautojų diena virto košmaru, o verslininkai skaičiuoja nuostolius

Be elektros likusi Kuršių Nerija kai kuriems poilsiautojams šią atostogų dieną pavertė košmaru. Vietos verslininkai ne ką laimingesni – dalis jų skaičiuoja nuostolius, nes savo kavines, barus ir restoranus vietoj brangios generatorių nuomos, pasirinko paprasčiausiai uždaryti.

Skundžiasi ir tie, kurie nusprendė dirbti – išnuomoti generatoriai neveikia, kaip tikėtasi. Elektros per mažai, todėl lankytojus tenka aptarnauti be muzikos ir neturint šilto vandens kaupti kalnus nešvarių indų.

„Patyrėme labai didelių, sugedo vandens siurblys ir, žodžiu, visos nuotekos sukilo į viršų, ir dingo ir vanduo, ir reikėjo dvi valandas valyti vandenį kanalizacijos.“

„Nu šiek tiek sutrukdė. Va, šaldytuvas išsijungė, ir visa kita.“

„Manau, kad čia išvis absurdas. Žmonės atvažiuoja poilsiauti vasarą, sezonas, kaip galima elektrą išjungti? Juk su mažais vaikais atvažiuoja.“

„Šaldytuvas pas mus numirė, aš svečių namuose, nu aišku, nebeveikia, niekas nebeveikia, negalėjom iš ryto net kavos išsivirti. Tai buvo labai nemalonu.“

FOTOGALERIJA. Kuršių Nerijos pusdienis be elektros: poilsiautojų diena virto košmaru, o verslininkai skaičiuoja nuostolius

Poilsiautojai Kuršių nerijoje šiandien nukabinę nosis ne šiaip sau. Ne vėjo ar marių ošimas šiandien džiugina jų ausis. Nida be elektros greičiau primena labai garsiai ir daugeliui ne itin maloniai zvimbiantį avilį.

Šalia paplūdimio įsikūrusios kavinės „Zuikio daržas“ savininkai neslepia – tokios  sunkios dienos darbe seniai neturėjo. Mat nors ir įsigijo generatorių, tačiau jo galingumą apskaičiavo neteisingai.

„Kernavėje nusipirkau generatorių 6 kilovatų, bet jo nepakanka visiems namukams aprūpinti, tai aš iš tiesų vargstu nuo ryto su generatoriumi. Nulūžo jo raktelis užvedimo, po to akumuliatorius nusėdo, po to trumpino laidas, bet dabar viską susijungiau, tai maitinu vieną namuką, perjungiu ant kito ir ant kito“, – sako kavinės savininkas Vytautas Navickas.

Todėl šiandien, nors čia ir tikras žmonių antplūdis, elektrą reikia taupyti. Pirmą sykį tenka dirbti generatoriaus burzgimo skrodžiamoje tyloje ignoruojant vis didėjančią neplautų indų stirtą.

„Apie indų plovimą, apie išsikepti orkaitėj kažką, kasos aparatai, gali būti, kad tuoj išsikraus, gartraukiai, viskas, kas elektra veikia, to ir negalime daryti. Kažkokio maisto negalime paruošti, kažkokių paslaugų atlikti, šaldytuvai nedirba. Šilti gėrimai, ledų šaldikliai“, – pasakoja V. Navickas.

Penkių skirtingų maitinimo įstaigų Kuršių nerijoje personalo vadove dirbanti moteris pasakoja, kad šiandien čia organizuoja prabangių vestuvių puotą. Renginys dėl generatoriaus nuomos atsiėjo daug brangiau, be to, teko įdėti nemažai papildomo darbo. Generatorių atsivežti, prijungti ir užtikrinti, kad elektrą jis tieks tinkamai, pasak jos, toli gražu nėra paprasta.

O ir nepigu – 5 kavines valdantis moters vadovas nusprendė verčiau uždaryti – vieno generatoriaus nuoma būtų kainavusi daugiau nei 200 eurų, tad bendrai jų vienos dienos išlaidos padidėtų daugiau nei tūkstančiu.

„Geriausiu atveju du mėnesiai, o iš tiesų pusantro mėnesio, nuo Mindauginių iki Žolinių, 10 valandų, pusdienis gryno darbo, per kurį galėtumėm daryti mums įprastu ritmu verslą, šitame kontekste, kai pusantro mėnesio gryno sezono yra, tai yra labai daug“, – teigia personalo vadovė Živilė Certautaitė.

Energijos skirstymo operatorius ESO elektros tiekimą Kuršių nerijoje per patį sezono įkarštį pranešė sustabdysiantis net 10-čiai valandų, nuo 6 ryto iki 16 valandos vakaro. Pasak ESO – siekiant ilgalaikio patikimumo, buvo būtina atnaujinti elektros pastočių sujungimus su perdavimo tinklu.

Tiesa, elektros tiekimas užtikrintas gyvybiškai svarbioms institucijoms – pagalbos ir sveikatos priežiūros institucijoms, vandentiekio ir nuotėkų valyklai ir kitiems.

Tiesa, kodėl ESO būtinus elektros darbus norėjo atlikti pačiame sezono viduryje, išlieka mįsle ir pačiai Neringos savivaldybei.

„Žinote, sunku pasakyti. Buvo susitikimas ne vienas su projektų vykdytojais. Mes lygiai taip pat akcentavome, kad tai yra vasaros sezonas, kad tiek vietos gyventojai, tiek verslas gali patirti tam tikrų nepatogumų, bet ESO tikrai užtikrino, kad dės visas pastangas, kad per dieną ši sistema bus įjungta“, – kalbėjo vicemeras Narūnas Lendraitis.

Pasak vicemero, pastočių atnaujinimas ir elektros tiekimo tinklų į Kuršių neriją projektas pradėtas dar 2017-ais metais, o šiandien atlikti vieni paskutiniųjų jo darbų.

„Dabar tai yra finišo tiesioji. Ta linija, kuri eina per visą Kuršių neriją, yra sukabeliuota ir kaip jau minėjau, bus palaipsniui atsisakoma tų galingų didelių stulpų, kurie tikrai pasikartosiu, tikrai nepuošia mūsų kraštovaizdžio“, – sako N. Lendraitis.

Elektros tiekimas kurorte atnaujintas pora valandų anksčiau, apie antrą dienos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder