Agresyvių šunų augintojai mokytis neskuba

Agresyvių šunų augintojai mokytis neskuba

Agresyvių veislių šunų ir jų mišrūnų šeimininkai neskuba registruoti savo augintinių. Jų nebaugina nenumaldomai artėjanti liepos 1-oji, kai įsigalios draudimas daugiabučiuose laikyti minėtųjų veislių šunis.

Viena iš delsimo priežasčių - reikalavimas registruojant šunį pateikti pažymą apie specialių kursų išklausymą. O kursus, kurių kaina 150 litų, organizuoja tik Kaune registruota viešoji įstaiga Gyvūnų registravimo centras (GRC).

Klaipėdos rajone Kaukazo aviganio veislės šunį auginantis Sigitas "Vakarų ekspresui" aiškino, kad savo augintinį mielai užregistruotų, tačiau privalo pristatyti ir pažymą apie specialius kursus. Tačiau važiuoti į Kauną neturįs laiko.

"Šį keturkojį laikau tik sodybai saugoti. Pats esu dirbantis žmogus ir išsiprašyti darbdavio laisvos dienos yra labai sudėtinga. Kas kita, jei kursai vyktų Gargžduose ar Klaipėdoje, laiko būtinai surasčiau", - teisinosi Sigitas.

Panašu, kad panašiomis nuostatomis vadovaujasi absoliuti dauguma Lietuvos šunų augintojų. Mat šį penktadienį Ringaudų gyvenvietėje Kauno rajone numatyti kursai neįvyks dėl dalyvių stygiaus. Pasak kursus organizuojančios GRC direktorės Loretos Čičirkienės, mokymai nukeliami į gegužę.

"Nesurinkome norinčiųjų grupės, todėl šią savaitę kursų nebus. Šioks toks pagyvėjimas buvo ir praėjusių metų gruodį. Tuomet turėjome net 45 klausytojų grupę", - aiškino L. Čičirkienė.

Tačiau ji atmetė galimybę kursus rengti atskirose savivaldybėse. Esą tai viešajai įstaigai nenaudinga.

"Juk reikės ir patalpas nuomoti. O tų klausytojų gali būti labai mažai. Susirinks po 2-3. Juk reikia, kad atsipirktų", - sakė L. Čičirkienė.

UŽDUOTIS. Iki liepos 1-osios būtina užregistruoti visus agresyvių veislių šunis ir jų mišrūnus.

Jei iki šių metų liepos 1-osios gyventojai savo augintinių neužregistruos, iš jų šunys bus paimami ir realizuojami nustatyta tvarka. Bent jau taip numatyta 2012 m. spalį Seimo priimtame Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatyme. Daugiabučiuose namuose galės likti tie pavojingi šunys ir jų mišrūnai, kurie užregistruoti iki įstatymo įsigaliojimo. Tačiau juos reikės kastruoti.

Tiesa, specialistai tvirtina, kad gali būti sudėtinga nustatyti, kuris gyvūnas yra pavojingos veislės. Ypač daug problemų gali kilti dėl mišrūnų. Tačiau L. Čičirkienė įsitikinusi, kad profesionalūs veterinarai pagal kaukolės ir kūno sandarą lengvai juos atskiria.

Šiuo metu, GRC duomenimis, Klaipėdoje buvo užregistruota 4 219 šunų, 308 iš jų - agresyvių veislių. Klaipėdos rajone užregistruotas 681 šuo ir tik 2 iš jų agresyvių veislių.

Informacija

Leidimai įsigyti, laikyti, veisti ir prekiauti agresyviais šunimis išduodami tik šeimininkui išklausius specialius kursus. Taip pat teks pristatyti dokumentus, kad pilietis nėra įrašytas į sveikatos įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichinės ligos. Leidimas taip pat neišduodamas asmenims, teistiems už tyčinius smurtinius nusikaltimus, jeigu teistumas neišnykęs ar nepanaikintas. Tokią pačią informaciją reikia pateikti ir apie kartu gyvenančius šeimos narius.
Pavojingais šunimis laikomi amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, brazilų mastifas, kangalas (turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis ir jų mišrūnai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder