Atliekų deginimo jėgainė gavo statybos leidimą

Atliekų deginimo jėgainė gavo statybos leidimą

Parašus už visuotinės apklausos surengimą aplinkosaugos klausimais rinkusi Klaipėdos iniciatyvinė grupė praėjusį penktadienį miesto savivaldybei pristatė likusius blankus su klaipėdiečių išreikšta pozicija. Tačiau paaiškėjo, jog tą patį penktadienį savivaldybės administracijos direktorius pasirašė ir termofikacinės jėgainės statybos leidimą.

Pasak iniciatyvinės grupės koordinatorės Virginijos Jurgilevičienės, surinkta beveik 15 tūkst. parašų.

Iš pradžių siūlyta visuotinę apklausą surengti per savivaldybių tarybų rinkimus, tačiau paskutiniai parašai pristatyti tik penktadienį. Per apklausą planuota klaipėdiečių teirautis, pritaria ar nepritaria jie atliekų deginimo gamyklų statybai Klaipėdos mieste ir rajone, mediena kūrenamų jėgainių statybai, nekenksmingos pramonės vystymui, oro taršą matuojančių prietaisų įrangai ir kt. Parašai dėl apklausos tokiais pačiais klausimais buvo renkami ir Klaipėdos rajone.

"Ar bus apklausa, ar nebus, šie parašai bus mūsų ginklas. Nes anksčiau sakydavo, kad prieš šiukšlių deginimo gamyklos statybą yra tik maža grupelė žmonių. Mes parašais galėsim naudotis kaip ginklu už švarų orą, įmones, nekenksmingas sveikatai", - sakė V. Jurgilevičienė.

Taip pat, anot jos, apsitarusi iniciatyvinė grupė galbūt kreipsis ir į Suomijos ambasadą teiraudamasi, kodėl 15 tūkst. žmonių išreiškus savo poziciją investuotojai į tai nereaguoja. Biokuro ir atliekų termofikacinę jėgainę Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje planuojančią statyti bendrovę "Fortum Klaipėda" valdo Suomijos kapitalo įmonė "Fortum Heat Lietuva".

Beje, aptardama šį parašų rinkimą Klaipėdos valdžia atkreipė dėmesį į tai, kad pasirodė besą svarbių dalykų, kurie nereglamentuoti - nėra nustatyta kai kurių terminų, pavyzdžiui, per kiek laiko po parašų rinkimo juos privalu pristatyti ir pan. Svarbus esąs ir organizatorių atsakomybės, susijusios su asmens duomenų apsauga, klausimas.

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad surinkus reikiamą skaičių parašų - šiuo atveju 14 tūkst. 500 - ir nenustačius pažeidimų savivaldybės Taryba ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo parašų rinkimo baigiamojo akto ir gyventojų reikalavimų pateikimo savivaldybės administracijos direktoriui dienos privalo priimti sprendimą paskelbti apklausą.

Pasak savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Rimos Beinoravičienės, bus sudaryta darbo grupė, kuri skaičiuos pateiktus parašus. Tai planuojama daryti maždaug savaitę. Anot R. Beinoravičienės, jau dabar akimis permetus matyti, kad yra ir netinkamų parašų.

Beje, net jei ir bus pakankamas skaičius parašų visuotinei apklausai, nežinia, ar bus verta ją dar skelbti - penktadienį savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius jau pasirašė termofikacinės jėgainės Klaipėdos LEZ statybos leidimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder