Bebrų aukas paliko be nuostolių atlyginimo

Bebrų aukas paliko be nuostolių atlyginimo

Dėl užtvankos rekonstrukcijos nuleidus Laukžemių-Eketės tvenkinio vandenį be namų likę bebrai, nugraužę sodininkų bendrijos "Eketė" žmonių želdinius, buvo pamokyti - medžiotojai sumažino šių padarų populiaciją. Tačiau nuostolių patyrę žmonės, panašu, finansiškai apginti nebus.

"Vakarų ekspresas" jau rašė apie "Eketėje" sodą turinčio Zenono Motiečiaus bėdas - į bendriją iš nuleisto tvenkinio sugužėję bebrai pradėjo tvenkti čia esančius kanalus, o medieną vilkti tiesiai iš žmonių valdų. Vyras skundėsi, jog bebrai sunaikino tujas, alyvų krūmus ir net 12 metų augintas dekoratyvines ir vaisių duodančias obelis.

"Nuostolius gamtai padaręs žmogus turi atlyginti, bet kas atlygina, jei žmogui nuostolį padarė gamta?" - klausė 75-erių pensininkas.

Pasak žmogaus, jis patyrė ne tik finansinį, bet ir moralinį nuostolį, nes bebrai sugraužė ilgus metus dviese su sunkiai sergančia žmona puoselėtus medžius.

Nors anąsyk buvo žadama ieškoti būdų atlyginti žmonių patirtus nuostolius, panašu, jog to nebus padaryta. Klaipėdos rajono savivaldybės ekologė Kristina Stulpinienė tikino, jog tam nėra jokių galimybių.

"Ministerijos patvirtintoje tvarkoje nėra numatyta, kad kad būtų galima atlyginti bebrų padarytus nuostolius. Kompensacijos galimos dėl vilkų padarytos žalos, šernų išknistų lysvių, briedžių darbų, tačiau bebrai šiame sąraše neišskiriami", - sakė valdininkė ir pridūrė, jog net įstatymas nenumato galimybės bebrus į jį įtraukti.

K. Stulpinienė tvirtino, jog jai labai gaila sunaikinto žmonių turto, bet esą ir jie patys, žinodami, jog bebrai netoliese, turėjo apsaugoti savo valdas - apsitverti.

Beje, ji patvirtino, jog medžiotojams buvo išduotas leidimas sumažinti bebrų populiaciją. Tą sako ir patys sodininkai - gyvių sklypuose nebematyti. SB "Eketė" pirmininkas Stanislovas Macijauskas "Vakarų ekspresui" sakė, jog problema sprendžiasi, mat nuo bebrų "išdaigų" buvo nukentėję trys sodininkai - du pretenzijų atsisakė, vienintelis kovoti dėl savo teisybės liko Z. Motiečius.

"Jis man pats sakė, jog nežino, ar jo medžiai labai nukentėjo. Svarstė, kad gal pavasarį jie vis tiek sužaliuos ir jokio nuostolio ten nebus", - šnekėjo pirmininkas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder