Bėdos mokyklos bufete ir tualetuose

Bėdos mokyklos bufete ir tualetuose

Į ,,Šilokarčemos“ redakciją kreipėsi pasipiktinusios Pamario pagrindinės mokyklos mokinių mamos. Moterys skundžiasi, jog mokyklos bufete yra pardavinėjama uždraustų produktų: traškučių, guminukų, šokoladų ir kitų neleistinų produktų. Kitas itin aktualus ir tėvams svarbus klausimas – mokyklos tualetai, kuriuose nėra klozetų... Tai kaip gi viskas yra iš tikrųjų?

Draudžiamų maisto produktų sąrašas

Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio nustatyta tvarka, vaikams mokyklose draudžiama tiekti sveikatai kenkiančių maisto produktų: bulvių, kukurūzų ar kitokių traškučių, riebaluose virtų, skrudintų ar spragintų gaminių; saldainių; šokolado ir jo gaminių; konditerijos gaminių su glaistu, šokoladu ar kremu; sūrių konditerijos gaminių; kramtomosios gumos su maisto priedais; gazuotų gėrimų; energinių gėrimų; gėrimū ir maisto produktų, pagamintų iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijų, gilių ar grūdų gėrimų (kavos pakaitalų); kisieliaus; sultinių koncentrato; rūkytos žuvies; konservuotų mėsos ir žuvies gaminių (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus); nepramoninės gamybos konservuotų gaminių; žlėgtainių; mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių; subproduktų (inkstų, smegenų, plaučių); maisto papildų; maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), arba maisto, į kurio sudėtį įeina GMO.

Akivaizdu, jog Pamario mokyklos bufeto vedėjai šie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai negalioja.

Mokykloje prekiaujama draudžiamais produktais

Pasak vienos mamos, jų sūnus beveik kasdien parsineša traškučių, guminukų ar kitų neleistinų produktų. Visus juos nusiperka mokykloje esančiame bufete, o sveiko maisto, tiekiamo valgykloje greičiausiai net nevalgo. Panaši situacija yra su kitais mokiniais.

,,Šilokarčema“ aplankė Pamario pagrindinę mokyklą norėdama įsitikinti, ar iš tikrųjų yra taip, kaip pasakoja moksleivių mamos. Mokyklos bufete pardavinėjamų saldumynų gausa nustebino. Ten galėjai rasti visko, ko tik galėtų vaiko širdelė norėti, kitaip sakant, visko, kas yra uždrausta įstatymų. Lentynose ,,puikavosi“ spragėsiai, šokolado gaminiai, įvairūs dažų purkštukai, kramtomoji guma, kurioje yra įvairiausių dažiklių, guminukai (aplieti saldžiarūgščiais milteliais ir pan.) ir kt.

Pavyko pakalbinti ir šio bufeto vedėją. Moteris aiškino, jog bufetas yra uždarinėjamas, naujų prekių nebesisako, tiesiog dabar nori išprekiauti tai, kas yra likę. ,,Į mokyklą buvo atėjęs ir Šilutės rajono savivaldybės gydytojas Marius Bartkus ir jis mums leido išsiprekiauti tai, ką turime. Tačiau viskas, bufetas yra uždaromas, po Naujų metų jo tikrai nebebus“, - teisinosi vedėja.

,,Šilokarčema“ pakalbino ir mokyklos direktorių Joną Bendžių. Direktorius pripažino, jog buvo pažeidimų, tačiau patikino, jog jie yra naikinami. ,,Ten liko tik sultys, tačiau per šią savaitę baigsis šito bufeto egzistavimas“, - kalbėjo J.Bendžius. Tik sultys? Įdomu, nes ,,Šilokarčemai“ apsilankius bufete, ten buvo visko. Apie savo apsilankymą informavome ir direktorių, tačiau jis negalėjo mumis patikėti. ,,Aš bufete lankiausi tą pačią dieną ir jokių guminukų ten nebuvo“, - tikino mokyklos vadovas. Direktorius nieko nerado, o mes nufotografavome, keista... Tiesa, J.Bendžius taip pat nežinojo, kad bufetui buvo leista savo produktais prekiauti iki Naujų metų. ,,Buvo susirinkusi mokyklos taryba, mokinių tėvai ir buvo nuspręsta, jog vedėjai leidžiama išsiprekiauti likusias sultis (nes jas prekiauti leidžiama). Kadangi visa jų veikla neleistina ir jie veikia be mano žinios, tuojau pat einu ir galite būti ramūs, nuo šiandien bufetas užsidaro“, - kategoriškai pasakė direktorius.

Mokiniai bijo eiti į mokyklos tualetus

Į redakciją kreipusiosios mamos taip pat paminėjo ir kitą bėdą esančią mokykloje – tualetus. ,,Jie baisūs... mano pradinukė dukra bijo ten eiti“, - susirūpinusi kalbėjo vienos mergaitės mama. Tačiau tai ne vienintelis atvejis, dauguma pradinukų nedrįsta eiti į tokius tualetus. Jie kenčia po 4–5 pamokas, kol grįžta namo. Arčiau mokyklos gyvenantys mokiniai bėga į namų tualetus, vėluoja į pamokas, o mokytojos pyksta. Tokia realybė Pamario pagrindinėje mokykloje.

O apie šią situaciją paklaustas mokyklos direktorius taip pat nieko neprižadėjo. ,,O ką aš padarysiu? Jau kreipiausi į Savivaldybę, tačiau, žinoma, tam lėšų nėra... Kitas dalykas – tai sovietinis palikimas, todėl pirmiausia dar reikia mokėti juos išmontuoti. Tai labai sudėtinga, taip pat visa tai kainuoja didžiulius pinigus. Nežinau, ar gausime lėšų bent po vieną tualetą kiekviename aukšte įrengti. Kadangi lėšų skirstymas priklauso ne nuo manęs, tai aš nieko pakeisti negaliu“, - kalbėjo J.Bendžius.

Taigi mokinių baimės lieka tik jų bėdomis. Todėl lieka laukti, kol bus skirstomos lėšos Šilutės rajono savivaldybėje ir tikėtis, kad dalis jų bus skirta Pamario pagrindinės mokyklos tualetų renovacijai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder