Bendruomenės vėl kyla prieš atliekų deginimą

Bendruomenės vėl kyla prieš atliekų deginimą

Nors pernai Klaipėdos rajono savivaldybės taryba nepritarė termofikacinės jėgainės, kurioje būtų deginomis atliekos, statybai šalia Dumpių sąvartyno, vėl pasirodęs pranešimas apie čia planuojamą ūkinę veiklą rajono bendruomenėms sukėlė didelį nerimą.

Pernai jėgainės statybą Dumpiuose planavusi bendrovė "Realco" vėl paskelbė apie parengtą ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programą. Pasak Gedminų, Dovilų, Maciuičių ir Kalniškės bei kitų bendruomenių atstovų, pagal ją, kaip ir prieš metus, planuojama statyti termofikacinę jėgainę, kurui naudosiančią komunalines ir pramonines atliekas. Per metus planuojama jų sudeginti apie 150 tūkst. tonų.

Vietos gyventojus atstovaujančių bendruomenių vadovų nuomone, tokia jėgainė turės neigimą poveikį žmonių sveikatai bei aplinkai, o griežta taršos kontrolė esą neįmanoma, nes šalyje kol kas esą nėra nė vienos laboratorijos, galinčios nustatyti dioksinų, išsiskiriančių deginant atliekas, kiekius. Dar pernai bendruomenės surinko per 1 000 rajono gyventojų, prieštaraujančių tokios įmonės Dumpiuose statybai, parašų.

Praėjusią savaitę septynių bendruomenių atstovai kreipėsi į rajono merą ir Tarybą, kad nebūtų atšauktas pernykštis lapkričio mėnesio rajono Tarybos sprendimas nepritarti tokios ūkinės veiklos PAV programai.

"Termofikacinės jėgainės PAV programa nebus svarstoma rytoj vyksiančiame rajono Tarybos posėdyje. Savivaldybės administracijai perduotas bendruomenių kreipimasis ir nurodyta išnagrinėti, ar yra kokių nors pasikeitimų naujoje programoje. Pernai rajono Taryba nepritarė įmonės planuojamai veiklai - atliekų deginimui, tačiau kitoms įmonės veikloms neprieštaravo. Manau, tokios nuostatos ir toliau laikysimės. Rajone skatintina ne komunalinių atliekų deginimo veikla, o biokuro naudojimas. Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje statoma jėgainė, kuri degins komunalines atliekas, gal vienos ir pakanka regione", - sakė Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas.

Dalį atliekų deginti nori Dumpių sąvartyną prižiūrinti pajūrio savivaldybių valdoma UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Jos paskelbtas konkursas, kuriuo siekiama išrinkti buitines uostamiesčio atliekas deginsiančią įmonę, buvo apskųstas teismams. Apeliacinis teismas konstatavo, jog konkurso metu buvo padaryta pažeidimų, tačiau jo procedūras galima tęsti toliau.

KRATC pasinaudojo šia galimybe ir dabar tęsia derybas su pasiūlymus pateikusiais ir pirmąjį - kvalifikacinį - konkurso etapą įveikusiais dalyviais: Suomijos koncerno "Fortum" ir "Klaipėdos energijos" valdoma bendrove "Fortum Klaipėda" (jau statančia jėgainę Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje) bei "Technology Projects", sudariusia konsorciumą su Prancūzijos bendrove "Constructions Industrielles de la Mediterranee". Pastaroji ir planavo statyti jėgainę Dumpiuose.

Pasak KRATC vadovo Šarūno Reikalo, su abiem dalyviais suradus bendrus taškus dėl konkurso sąlygų, jie iš naujo turės pateikti savo pasiūlymus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder