"Burpilis" sukvies ir profesionalus, ir mėgėjus

"Burpilis" sukvies ir profesionalus, ir mėgėjus

Liepos 22-ąją pajūryje startuos burvalčių ir istorinių jachtų regata "Burpilis 2014". Joje dalyvaus iki 12 burlaivių bei svečiai iš svetur - kurėnas "Rusna" iš Kaliningrado Pasaulio vandenyno muziejaus (Rusija) ir žvejų burvaltė "Źakuwka" iš Nacionalinio jūrų muziejaus Gdanske (Lenkija).

Regata ir laivų paradas aplankys Nidą, Juodkrantę bei Klaipėdą.      

Renginys istoriniams laivams duris atveria jau antrąjį kartą. Tradicinių ir istorinių laivų asociacija organizuodama "Burpilį" siekia Kuršių marių laivininkystės paveldą - tradicines laivybos priemones (burvaltes) - pristatyti platesniam visuomenės ratui.
"Renginio tikslas yra suburti laivus, priminti žmonėms istoriją ir tradicijas. Juk žmonės gyveno iš žvejybos. O po kurio laiko - jau rengė regatas, kaip ir mes. Pati idėja gimė iš istorijos", - teigė Tradicinių ir istorinių laivų asociacijos vadovas Romualdas Adomavičius.

Pasirinktas laivų lenktynių laikas (liepos 22-26 d.) ir maršrutas (Nida - Juodkrantė - Klaipėda) neatsitiktinai derinamas su didžiausia vasaros švente pajūryje. "Burpilio" laivynas, įsiliedamas į Lietuvos jūrų muziejaus organizuojamos "Dangės flotilės" tradicinių ir istorinių laivų parado renginius, įneš daugiau jūrinės kultūros dvelksmo margoje Jūros šventėje.

"Nusprendėme plaukti likus kelioms dienoms iki Jūros šventės. Klaipėdoje būsime jau liepos 25 dieną, tokiu būdu tiek regata, tiek laivų paradas įsilies į šventės šurmulį: bus smagiau ir įspūdingiau", - tęsė R. Adomavičius.

Renginio organizatorius patikino, jog regata skirta ne tik profesionalams, bet ir žiūrovams. Distancijas dalyviai įveikinės liepos 23-25 d., o paskutinę regatos dieną - liepos 26-ąją - laivų mėgėjai galės stebėti laivų ekspoziciją Pilies uoste Klaipėdoje, amatų demonstravimą ir laivų paradą Danės upėje.

R. Adomavičius prižadėjo, jog laivų varžybos bus rengiamos nepaisant blogo oro - tik laikas gali pakisti.

Istorija

1869 m. įvyko klaipėdiečių buriuotojų regata - pirmoji burlaivių regata dabartinėje Lietuvos teritorijoje.

Šiemet sueina ir 130 metų nuo pirmosios buriuotojų draugijos "Memeler Segelverein" ("Klaipėdiečių buriuotojų draugijos") įkūrimo datos. Ji buvo įkurta siekiant vystyti buriavimo sportą Klaipėdoje ir Kuršių mariose. Ši organizacija prisidėjo prie buriavimo varžytuvių vystymo ir tarp senove dvelkiančių marių žvejų burvalčių. Susiorganizavę vokiečių ir lietuvių buriuotojai surengė ne vieną žvejų regatą, kuriose su entuziazmu dalyvaudavo kelios dešimtys burvalčių, pagal dydį suskirstytos į klases.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder