Bus plečiamas maršrutinių autobusiukų tinklas

Bus plečiamas maršrutinių autobusiukų tinklas

Klaipėdoje bus dar labiau išplėstos "mikriukų" paslaugos - jie važinės ne tik pagrindinėmis miesto arterijomis, bet ir daugeliu skersinių gatvių - šitaip šis privatus sektorius bus integruotas į bendrąją viešojo transporto sistemą.

"Tai istorinis įvykis. Praėjus dvidešimčiai metų, po ilgų nesutarimų ir ginčų, "mikriukai" pagaliau integruosis į viešąjį transportą", - po to, kai Miesto tarybos kolegija pritarė siūlomai maršrutinių taksi integravimo į bendrąją viešojo transporto sistemą koncepcijai, džiaugėsi uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Be kita ko nuspręsta neskelbti konkurso maršrutiniams taksi, o pratęsti sutartis su tais pačiais vežėjais.

"Jei miestiečiai nebūtų patenkinti dabartinių mikroautobusų teikiamomis paslaugomis, sakyčiau skelbiame konkursą ir galbūt iš Vilniaus pritrauksime geresnius vežėjus, bet taip nėra. Per 20 metų maršrutiniai autobusai įsitvirtino rinkoje ir dabar klaipėdiečiai juos vertina už tai, kad jie yra greita susisiekimo priemonė. Taigi kol neturime tramvajaus, manau, kad "mikriukai" ir turi likti greitąja susisiekimo priemone", - pristatydama koncepciją kalbėjo savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Pasak jos, ilgai dirbusi specialiai sudaryta darbo grupė nusprendė, kad maršrutinius autobusiukus būtų tikslinga integruoti į skersines miesto gatves, kuriose dabar nėra patogaus susisiekimo.

"Siekis yra toks, kad gyventojui iki transporto priemonės reikėtų eiti ne toliau nei 900 metrų. Dabar dar turime tokių kvartalų, kurių nepasiekia viešasis transportas ir jiems nėra patogu privažiuoti prie magistralinių gatvių", - pastebėjo J. Simonavičiūtė.

Suprantama, kad tokie skersinių gatvių maršrutai nebūtų tokie pelningi kaip susirenkant keleivius iš pagrindinių miesto gatvių, todėl naujieji maršrutai bus apmokami iš viešojo transporto krepšelio lėšų. Tai reiškia, kad jiems galiotų tie patys bilietai, kaip ir didžiuosiuose autobusuose, taip pat elektroninis bilietas ir visos priklausančios socialinės lengvatos moksleiviams, studentams, senjorams.

Tuo metu pagrindinėmis miesto gatvėmis važinėjančių maršrutinių autobusų bilietai būtų kaip ir dabar - brangesni.

"Pavyzdžiui, tais atvejais, kai didelis autobusas tam tikru maršrutu važinėja pustuštis, vietoje jo būtų galima leisti važiuoti mikroautobusiukui. Žinoma, kiekvienas maršrutas turi būti atsiperkantis", - pastebėjo J. Simonavičiūtė.

Planuojama, kad šie maršrutiniai taksi išsiskirtų vienoda spalva.

"Pagrindinis šios koncepcijos tikslas - ekologinis, todėl vežėjai pritaria, kad per 5 metus reikėtų atnaujinti transporto priemones. Taip pat gerėtų aptarnavimo kokybė. Kadangi dalis mikroautobusų būtų nukreipta į mažesnes gatveles, pagerėtų arterinių gatvių pralaidumas. Ir dar svarbus socialinis aspektas - dabar dirbantys "mikriukų" vairuotojai neliktų be darbo", - koncepcijos privalumus įvardijo vicemeras Artūras Šulcas.

Uostamiestyje yra 52 veikiančios maršrutinių autobusų įmonės, kuriose 150 automobilių ir dirba bemaž 300 žmonių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder