"Darom 2012": mažiau atliekų ir bendradarbiavimo

"Darom 2012": mažiau atliekų ir bendradarbiavimo

Praėjusį šeštadienį praūžusios švarinimo akcijos "Darom" organizatoriai jau skaičiuoja rezultatus. Teigiama, jog surenkamų atliekų kasmet vis mažėja, tačiau vis dažniau pasigendama miesto savivaldybės ištiestos pagalbos rankos. Miesto valdžia tikina atvirkščiai - bendradarbiauta pakankamai, tik kitokia forma, o ir patys organizatoriai turėtų aktyviau belstis į savivaldybės duris.

"Darom" organizatorių teigimu, Klaipėdos mieste akcijos metu buvo sutvarkytos 34 teritorijos iš 52. Kartu su įvairių ugdymo įstaigų grupėmis dalyvavo iki 10 tūkst. žmonių. Pasak organizatorių, ne visos teritorijos buvo sutvarkytos, nes kitose tiesiog trūko darbo jėgos.

"Visi masiškai, kaip ir kasmet, traukė į pajūrį. Įvairiose jo teritorijose susikoncentruodavo nuo 100 iki 500 žmonių. Tuo tarpu į kitas teritorijas taip gausiai nesiveržiama", - sakė organizatoriai.

Pirminiais duomenimis, šiemet Klaipėdoje surinkta 18,2 tonos atliekų. Pernai šis skaičius buvo persiritęs per 30, o 2010-aisiais net per 300 tonų. Skaičiai rodo akivaizdų surenkamų atliekų kiekio mažėjimą. Šiemet skaičiai ypatingai maži, mat akcijos metu šiukšlės ne tik rinktos, bet ir rūšiuotos.

Vicemeras Artūras Šulcas atkreipė dėmesį, jog šiukšlių mažėja ne tik dėl rūšiavimo, bet ir dėl įvestos rinkliavos. Šiuos faktus patvirtina ir tai, jog Klaipėdos rajone, kuriame, skirtingai nei pačioje Klaipėdoje, rinkliava iki šiol neįvesta, atliekų akcijos metu surinkta gerokai daugiau.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės teigimu, tokios akcijos vienaip ar kitaip yra naudingos abiems pusėms. Pavyzdžiui, po "Darom" paaiškėjo problema, jog yra daug netvarkingų teritorijų, kurias nuomojasi įvairūs asmenys. Ketinama surengti pasitarimą ir "paspausti" teritorijų nuomininkus susitvarkyti pačius.

A. Šulcas siūlė paraginti kiek didesniu spinduliu aplink save tvarkytis ir didžiuosius prekybos centrus bei pramonės įmones.

Taip pat atkreiptas dėmesys į dar vieną uostamiesčiui būdingą problemą. Čia itin gausu įvairių garažų bendrijų, o pastarosios "Darom" akcijų metu bando atsikratyti visus metus kauptų padangų.

Organizatorių teigimu, šiemet pasigesta bendradarbiavimo iš savivaldybės pusės. Tiesa, J. Simonavičiūtė tikino, kad savivaldybė prisidėjo, tačiau šiemet bendradarbiavimo forma buvo kiek kitokia - savivaldybę atstovavo prie akcijos ženkliai prisidėjęs Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC).

Vis dėlto, nuspręsta, jog ateityje reikėtų glaudesnio bendradarbiavimo ir daugiau pastangų iš abiejų pusių, todėl suplanuota kitąmet į vieną bendrą darbo grupę sukviesti visas suinteresuotas puses ir taip produktyviau kontroliuoti veiksmus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder