Dėl Kristijono Donelaičio - jau ir piketais

Dėl Kristijono Donelaičio - jau ir piketais

Pirmadienį prie Rusijos Federacijos konsulato Klaipėdoje surengtas piketas prieš Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus Tolminkiemyje (Čistyje Prūdy) perdavimą Rusų ortodoksų bažnyčiai (ROB).

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos (MLRT) Klaipėdos krašto skyriaus atstovai susirinko su plakatais bei Mažosios Lietuvos vėliava.

Pasak MLRT Klaipėdos krašto skyriaus pirmininko Petro Šmito, inteligentai baiminasi, kad perdavus muziejų ROB, veikla čia nutrūks. Organizacijos nariams ROB pozicija atrodo nesuprantama.

"Siūlytume arba palikti viską, kaip yra, arba perduoti muziejaus ansamblį Lietuvos Kultūros ministerijos žiniai. Kas laikys cerkvėje muziejų?" - būgštavo P. Šmitas.

Pasirašytą protestą prieš lietuvių rašytojo K. Donelaičio memorialinio muziejaus perdavimą ROB piketo dalyviai įteikė konsulato darbuotojams. Savo ruožtu Rusijos generalinis konsulas Lietuvoje Anatolijus Krotkovas patikino, kad planų sustabdyti muziejaus veiklą nesą.

"Nuosavybės perdavimo klausimas nepriklauso Rusijos konsulato kompetencijai, bet iš savo pusės galėčiau pastebėti, kad muziejaus veikla ir jis pats bus išsaugoti bet kuriuo atveju - taps jis ROB nuosavybe ar ne, - sakė A. Krotkovas. - Priminčiau ir Rusijos patriarcho Kirilo siūlymą tuo atveju, jeigu muziejus būtų perduotas bažnyčiai, įkurti jo globos tarybą, kurią sudarytų tiek Rusijos, tiek Lietuvos atstovai. Ji kontroliuotų ir prisidėtų prie muziejaus saugojimo ir plėtros."

K. Donelaičio muziejus buvo atidarytas 1979 m. naujai atstatytoje Tolminkiemio liuteronų bažnyčioje - beje, sovietmečio sąlygomis tai buvo unikalus atvejis, kai buvo atstatyta bažnyčia.

Kaliningrado srities Dūmos spalį svarstytas klausimas perduoti Tolminkiemio bažnyčią ROB yra atidėtas neribotam laikui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder