Dėl Neringos žvejybos projektų kreiptasi į prokurorus

Dėl Neringos žvejybos projektų kreiptasi į prokurorus

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Viešųjų pirkimų tarnybą su prašymu ištirti įtarimų sukėlusius Neringos savivaldybės projektus Nidoje bei Juodkrantėje, statant žvejams skirtas žuvies iškrovimo vietas.

Šie projektai pateikti 2014 m., kai Neringos savivaldybės administracija pateikė paraiškas, siekdama gauti paramą žuvininkystės produktų iškrovimo infrastruktūros plėtrai Nidoje ir Juodkrantėje. Didžiąją dalį investicijų buvo numatyta atlikti atviroje jūroje. Parama savivaldybei pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014-2020 metų veiksmų programos priemonę „Žvejybos uostai, prieplaukos, iškrovimo vietos“ buvo skirta tų pačių metų rugsėjį, tačiau jau po kelių mėnesių savivaldybės administracija paprašė leidimo pakeisti projekto investicijas.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas teigia, kad jam kelia abejonių ne tik toji aplinkybė, jog gavus paramą, vos per kelis mėnesius projektai buvo iš esmės pakoreguoti. Daugiausia klausimų esą kyla dėl to, kad pakeitus ir supaprastinus šiuos projektus, t. y. vietoj žuvų krovos vietų atviroje jūroje pastatymo nuspręsta tokias vietas įrengti krante, pinigų poreikis išliko nepakitęs.

„Preliminariais skaičiavimais, taip pakeisti projektai turėjo atpigti bent tris kartus, tačiau taip neatsitiko, nes projekto įgyvendintojai įrodinėjo, kad jiems būtini visi pirminiame prašyme numatyti pinigai. Vis dėlto liūdniausia yra tai, kad nuo pat 2015 m., kai šie projektai buvo baigti, nė vienas žvejys taip ir nepasinaudojo šiais įrenginiais“, - sako ministras B. Markauskas.

Ministro nuomone, minėtiems žvejybos infrastruktūros projektams buvo išleistos solidžios pinigų sumos, todėl nepaisant to, kad formalus auditas pažeidimų nerado, elementarus ūkiškas požiūris į padarytas investicijas reikalauja įsitikinti ir patikrinti, ar minėti projektai buvo skaidrūs, o deklaruotos išlaidos atitinka tikrovę.

„Todėl ir prašome kompetentingų institucijų nešališkai ir išsamiai pasiaiškinti, ar tai, kas akylesniam stebėtojui atrodo kaip neracionalus lėšų panaudojimas, galbūt yra nusikalstama veikla“, - sako žemės ūkio ministras.

Pagal projektą „Žvejybos iškrovimo vietos įrengimas Baltijos jūroje, Nidoje“ iš viso buvo išmokėta daugiau kaip 1,4 mln. eurų, o projektui „Žvejybos iškrovimo vietos įrengimas Baltijos jūroje, Juodkrantėje“ - kiek mažiau nei 1,4 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder